LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 12 / 22 maart

22 mrt, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Zaailingen van Anne-Fleur van der Heiden (Eric van Loo)

Gedichten van Jolies Heij

Recensie van de bundel Hoofdkwartier van Sabine Kars (Herbert Mouwen)

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het vierentwintigste gesprek, met Hans Puper, "Poëzie moet jou in beweging zetten" (Marten Janse)

 

Recensie van de bundel De wereldreis van lijn 11  van Hans Franse (Janine Jongsma)

Klassieker 239, een bespreking van het gedicht Winter op het land van Jan van Nijlen (Pieter M. van Sterkenburg)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

De zuurstof van kleine uitgeverijen, column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

Poëzie in het licht van de apocalyps, het interview met Jens Meijen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De uitslag van De Gedichtenwedstrijd werd gistermiddag online bekend gemaakt, de winnaar is Yannick Van Puymbroeck uit Gent (B) met het gedicht De American Supremacy Dream drome. Tweede werd Jorrit-Pieter van der Heide (Groningen) en derde Alexander van der Weide (Amsterdam). De gedichten zijn hier te lezen. (Komende dinsdag presenteren wij u onze eigen top drie!)

De prijsuitreiking van De Grote Poëzieprijs is verplaatst naar het radio 4 programma Opium, maandagavond 30 maart, gepresenteerd door Andrea van Pol.

Oog van Eva Gerlach is bekroond met de Herman de Coninckprijs 2020.
Uit het juryrapport: "Oog van Eva Gerlach is een strak gecomponeerde bundel, het sluitstuk van een drieluik. Als we het bewijs niet voor ons hadden liggen, hadden we nooit kunnen vermoeden dat iemand dit met poëzie kon doen: met deze bekroning willen we onze diepe bewondering voor dit dichterschap tot uitdrukking brengen."

In plaats van bijeenkomsten en samenscholingen zijn de dichters online bovenmatig vertegenwoordigd in gemeenschappelijke, opbouwende poëzie-uitwisselingen, gedachten-gedichten mails en een of meerdere websites Corona gedichten. Als u nog inspiratie heeft, kunt u daar met een gerust hart aan meedoen.
Ook de Wereldpoëziedag werd gisteren in stilte gevierd.

Mark Boog, Ellen Deckwitz, Asha Karami, Tomas Lieske en Marieke Lucas Rijneveld zijn enkele van de vele dichters die zullen optreden tijdens Dichters in de Prinsentuin in Groningen. Deckwitz, Karami en Rijneveld werden onlangs nog genomineerd voor prestigieuze poëzieprijzen, waaronder de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs 2020. Dichters in de Prinsentuin wordt georganiseerd door NOORDWOORD en vindt plaats op 10, 11 en 12 juli a.s.. Uiteraard alleen wanneer de omstandigheden rond het coronavirus het toelaten. Voorlopig gaan we min of meer gewoon door met de voorbereidingen.

Ook Het Liegend Konijn geeft een mooi overzicht van bekende en opkomende dichters uit Nederland en Vlaanderen. De eerste editie van 2020 verschijnt 31 maart met o.a. Tsead Bruinja, Moya de Feyter, Ingmar Heytze, Frank Keizer en Froukje van der Ploeg.

Papier is erg in trek de laatste dagen, al is het dan vooral wc-papier. Boekhandelaren hopen dat de hamsterkoorts overslaat naar de boekhandel. En dat lijkt soms ook het geval, al besloten ook winkels om hun winkeldeuren voorlopig dicht te doen.

 

Rob de Vos-prijs 2020

Op 1 april 2020 gaat onze poëziewedstrijd, de Rob de Vos-prijs weer van start. Tot 1 oktober 2020 mag iedere deelnemer één gedicht inzenden, geïnspireerd op het thema Dit jaar is het thema een illustratie van een kunstwerk van beeldend kunstenaar Inge Bak. Er worden tien gedichten genomineerd, daaruit komen drie winnaars voort en zeven eervolle vermeldingen. De winnaar krijgt de Rob de Vos-trofee en € 100,-. Stap jij in de voetsporen van Vicky Francken, Ellen Deckwitz, Frouke Arns, Merel van der Slobbe en de winnaar van 2019 Mandy Eggerding? Laat je inspireren door ons thema!

 

 

Meander op andere plaatsen

Guido De Pelsmaeker maakte een wandeltocht aan de Mosel in Piesport!

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten