LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Festival en poëziewedstrijd rondom Lorca

De Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) organiseert in het kader van een Festival rond Federico García Lorca een speciale poëziewedstrijd ter ere van deze hoogst originele Spaanse dichter. Meander sprak met een van de organisatoren, Nadine Ancher.

Nadine, de SLAU organiseert van 7 t/m 21 november het Festival Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca. Wat gaan jullie allemaal rond deze vermaarde Spaanse dichter doen?
We organiseren samen met twee andere Utrechtse literaire instellingen (Salon Saffier en het Poëziecircus) een multidisciplinair festival met theatervoorstellingen, literaire diners, documentaires, flamenco, speelfilms, debatten, lezingen, voordrachten, poetry slam, een expositie, een poëziewedstrijd én een Lorca leesmarathon. Daarnaast verzorgen we een speciale Festivaluitgave met een aantal (gedeeltelijk nog niet eerder vertaalde) teksten van Lorca. Twee weken lang zullen we nieuw licht werpen op het rijke oeuvre en het roerige leven van Lorca met optredens van dichters, schrijvers, acteurs, flamencozangeressen, muzikanten, interviewers, correspondenten, hispanisten, journalisten, vertalers en biografen.

Garcia LorcaGarcía Lorca geldt als één van Spanjes beste dichters aller tijden. Waarom besloten jullie juist nu, in 2010, aandacht aan hem te besteden?
Het festival Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca is een vervolg op het drukbezochte festival ‘Pessoa in Nederland’ dat in maart 2009 plaatsvond. Het concept blijft hetzelfde: één grootmeester uit de wereldliteratuur staat twee of meer weken centraal in een reeks zeer uiteenlopende activiteiten die een breed publiek trekken. Met het festival presenteren we literair erfgoed in een hedendaagse jas. We laten zien dat Lorca leeft!
De impact van zijn werk op de literaire wereld is enorm groot: dichters, schrijvers, musici en kunstenaars laten zich wereldwijd door Lorca inspireren, zo ook in ons land. Doordat we contemporaine schrijvers, dichters, acteurs, muzikanten en andere podiumkunstenaars – die door Lorca zijn geïnspireerd – vragen om op te treden, zorgen we dat diverse doelgroepen kennis kunnen maken met klassieke literatuur.
We richten ons zowel op geïnteresseerden die Lorca willen leren kennen, als op de kenners die belangstelling hebben voor het uitdiepen van onvermoede aspecten van de Spaanse alleskunner. Juist een combinatie van voordrachten, theater, film, muziek, debat, lezingen, een poëziewedstrijd, documentaires, een expositie, een leesmarathon en een poetry slam maakt Lorca levendiger dan ooit.
Het festival vindt plaats op verschillende plekken in de binnenstad van Utrecht; onder andere in het intieme theater van Salon Saffier, de Openbare Bibliotheek Utrecht, theater Moira, theater RASA, het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, het Instituto Cervantes, het Spaanse restaurant Ele aan de Oudegracht, het Louis Hartloopercomplex en het Jacobi Theater. Binnenkort maken we het festivalprogramma en de exacte locaties bekend op www.garcialorca.nl

Last but not least: jullie organiseren een poëziewedstrijd waaraan eenieder kan deelnemen. Kun je in het kort zeggen wat deze wedstrijd inhoudt en wat de belangrijkste regels zijn?
We vragen Nederlands- en Spaanstalige dichters een ode te brengen aan de grote Spaanse dichter. De beste dertig inzendingen worden gepubliceerd in een speciale bundel, de beste drie worden beloond met mooie prijzen. De schrijver van de állerbeste ode aan Lorca wint een weekend voor twee personen naar Granada, dichtbij het dorpje Fuente Vaqueros waar Lorca is geboren. Op 18 november vanaf 20:00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een speciale editie van iPoetry Live in Utrecht.
De titel is vrij te kiezen binnen het thema Ode aan Lorca. Elke deelnemer mag maximaal één Nederlandstalig gedicht van maximaal 25 regels inzenden of één Spaanstalig gedicht van maximaal 25 regels inclusief de Nederlandse vertaling in lettertype Times New Roman lettergrootte 12. Stuur je ode vóór 15 oktober naar: ode@literairemeesters.nl
Na ontvangst wordt de inzending genummerd. De exemplaren die aan de jury worden voorgelegd, zijn anoniem. De hoofdprijs betreft een weekend voor twee personen naar Granada, beschikbaar gesteld door reisorganisatie Mundicolor en luchtvaartmaatschappij Vueling. De 30 genomineerde inzendingen worden gebundeld. Iedere genomineerde krijgt een bundel als aandenken. Lees het volledige reglement.

Sander de Vaan

Voor verdere inlichtingen kunt u terecht bij:
Steffie de Vaan, Stichting Het Poëziecircus, steffie@poeziecircus.nl, Tel: (030) 233 47 99

Zie ook: http://www.garcialorca.nl, http://www.slau.nl, http://www.salonsaffier.nl, http://www.poeziecircus.nl en http://www.ipoetry.nl

     Andere berichten

Antoinette Sisto overleden

Op 3 juli overleed Antoinette Sisto. Zij was sinds 2007 medewerker van Meander.Antoinette interviewde voor Meander dichters, waaronder een...

Wim Brands

Op 4 april overleed Wim Brands. Hij was vooral bekend als presentator van het televisieprogramma Boeken, maar was ook dichter.Brands werd...