LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Gedichten

Haliastur
Haliastur
Zelf zegt Haliastur over zijn gedichten ‘de vervreemding en de mystiek af te tasten in menselijke relaties en in de verhouding tussen mens en wereld.’ Met regels als ‘Woorden zijn wolken. / Nog eer je ze aan kunt raken muteren ze. / Zelf zijn wij als foto’s zwaar en bewegingloos.’ blijf je herlezen. ‘De aangewaaide gaven vertellen ons / wat wij niet willen zeggen.’
Kinderpoëzie (VII)
Kinderpoëzie (VII)
Lang niet alle gedichten in deze serie zijn voor kinderen alleen geschreven. Geen volwassene zal zich er te groot voor voelen. Dus eigenlijk is dit een verzameling Gedichten voor alle leeftijden. Ontdek de wereld erin! Vandaag met werk van Gerrit Krol, André Sollie en Maud Vanhauwaert.
Kinderpoëzie (VI)
Kinderpoëzie (VI)
Lang niet alle gedichten in deze serie zijn voor kinderen alleen geschreven. Geen volwassene zal zich er te groot voor voelen. Dus eigenlijk is dit een verzameling Gedichten voor alle leeftijden. Ontdek de wereld erin! Vandaag met werk van Mary Heylema, Leo Vroman en Hans Andreus.
Jacobus Bos
Jacobus Bos
Met regels als ‘Dwalend over een landweg van hitte en zand / tussen velden vol heide en adders en hazen / en de krijs van een vogel die daar op jaagt.’, voel je je na lezing 'in vervreemding ingebed' dus het gedicht doet wat het belooft. ‘Als een windvlaag de aardkorst optilt.’ Zodat we nadenken en ons vragen stellen.
Sijmen Tol
Sijmen Tol
Er zit een grote, felle zintuiglijkheid in de gedichten van Sijmen Tol die erg aantrekkelijk is. De koude van een vroege zondag is voelbaar en het vreemde van de bijna onbekende vader die op andere dagen met zijn botter de vis binnenbrengt en nu samen met het kind naar de kerk wandelt. En dan die prachtige vraag ‘Wist ik wat schoonheid was?’
Peter De Voecht
Peter De Voecht
Als lezer moeten we onze rationaliteit en neiging tot analyseren opzij zetten om in het mysterieuze en sterk zintuiglijke universum van deze gedichten te komen. Hier en daar sterk beeldend - daar waar vrouw of man uit een rotswand gloeit - , maar er zit ook iets van mooischrijverij in. Welkom in de wereld van Peter De Voecht.
Kinderpoëzie (V)
Kinderpoëzie (V)
Lang niet alle gedichten in deze serie zijn voor kinderen alleen geschreven. Geen volwassene zal zich er te groot voor voelen. Dus eigenlijk is dit een verzameling Gedichten voor alle leeftijden. Ontdek de wereld erin! Vandaag met werk van Daan Zonderland, Annie MG Schmidt en Ali Şerik.
Kinderpoëzie (IV)
Kinderpoëzie (IV)
Lang niet alle gedichten in deze serie zijn voor kinderen alleen geschreven. Geen volwassene zal zich er te groot voor voelen. Dus eigenlijk is dit een verzameling Gedichten voor alle leeftijden. Ontdek de wereld erin! Vandaag met werk van Simon van der Geest, Stijn Vranken en K. Michel.
Annemie Deckmyn
Annemie Deckmyn
Zorgvuldig gemaakte gedichten met sterke beelden en knap gevonden analogieën (fysieke malaise als letterlijke rollercoaster in het lichaam), thema’s die tot sentiment zouden kunnen leiden maar de dichter houdt het in de hand. Een regel als ‘dat ik bij jou iets anders dan een melkspoor achterliet, iets beters dan zure vlekken op je schoot of schouder.’ raakt ons blijvend.