LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Van het brave imago klopt weinig

Kees de Jong is van oorsprong academicus (Internationale Betrekkingen), maar werd -zoals hij het zelf noemt- uit vrijheidszin richting zelfstandig ondernemerschap gedreven. In die hoedanigheid is hij nu bezig met een bundel bijdragen waarin de essentie van de beleving van de korfbalsport wordt gevat.
Rondom die bundel organiseert hij een poëziewedstrijd, met korfbal als onderwerp. Dat roept wat vragen op.

 
KorfbalKorfbal en poëzie. Gaat dat samen?
Natuurlijk! Ten eerste leent elke sport zich qua esthetiek, dramatiek en emotionele beleving prima voor poëzie. Ten tweede, en bovenal, is de poëzie een reiziger die geen wegen of paden nodig heeft. Zij reist waarheen ze wil, en duikt op waar het haar belieft, waarbij het aan de dichter is om haar als een welkome gast aan tafel te noden…

Hoe kwam je op het idee van een wedstrijd?
Het onderliggende idee is om een mooie aanvulling op de Nederlandse sportbibliotheek te creëren. Ik ben een groot liefhebber van poëzie, en gefascineerd door de schoonheid en de kracht van taal (en ook de lelijkheid, for that matter). Dat er in de bundel ook gedichten worden opgenomen, leed voor mij geen twijfel.

Bestaat er al poëzie over korfbal?
Over voetbal en wielrennen zijn veel gedichten te vinden. Maar over korfbal bijna niks. Aangezien het niet zo zal zijn dat er onder korfballers minder poëzieliefhebbers zitten, neem ik aan dat korfballers aangenaam verrast zullen zijn door mooie gedichten over hun sport.

En heb je zelf gekorfbald?
Nee, en ik had voorheen geen bijzondere belangstelling voor de sport. Maar via een goede vriend die op hoog niveau korfbaltrainer is, heb ik de sport goed leren kennen. Zo heb ik ervaren dat van de vooroordelen weinig klopt. Korfbal is een moeilijk spel, dat uitermate spannend kan zijn, en van het brave imago klopt al helemaal weinig.

Alle informatie over de wedstrijd en een deelnameformulier is te vinden op http://sportpoezie.nl.

     Andere berichten

(VCK 485)

(advertentie) Zaterdag 14 februari / 14.00 uur / de Bibliotheek de Mariënburg (nr. 29) Nijmegen Ontmoet de dichter… LIEKE...

(finale)

Meander besteedde hier en hier aandacht aan de halve finalisten van het NL Poetry Slam 2015. We plaatsen van bijna elke halve finalist een...

(7-1-2015)

7 – 1 – 2015 Niet alleen zijn toekomst was uitgewist ook zijn verleden met alles wat hij zich herinnerde van familieleden van...