LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Terug naar Podium (3)

Caroline Kramer

Burgerzaken

De man deed zijn blouse wat losser
Zijn manchetknopen wat losser
De rest deed hij ook wat losser:
Zijn riem, zijn broek, zijn schoenen, zijn veters
De man was nu helemaal los
Hij keek naar zichzelf
Voelde zich in zijn hemd gezet
Ik heb het zelf gedaan, dacht hij
Ik heb alles losgemaakt
Moet het weer vast?
Nee, ik druk gewoon op de knop
En beantwoord een volgende vraag

Een klant kwam aanlopen
Deze had alles die ochtend juist goed vastgezet:
Het speldje op zijn boord, de knopen van zijn jas
Het stiksel van zijn broek
En laarzen die zijn benen volledig omsloten
tot aan de knie
‘ Zeg’, begon hij
‘Kunt u mijn vertellen of’
‘Kunt u mij helpen om’
Maar bij het aanzien van de volledig losse man
frummelde de klant zijn nummertje in het bakje
en snauwde naar hem
‘Zo niet! Zo niet!’

Dat kwam uit de mond van de klant
De mond die hij vandaag liever gesloten had gehouden.
‘Ook goed hoor,‘ zei de losse man
En per ongeluk schopte hij daarbij zijn losse schoenen uit
Deze kwamen op de plek terecht waar de klant stond
De man besefte dat zijn schoenen
niet eerder zo los van hem hadden gestaan
Alsof deze zich vanaf nu, voor altijd, een eigen
plek op de wereld verworven hadden
Hem in het geheel niet meer nodig

Caroline vertelt: "Na de poëzie in Meander werd ik gevraagd om mee te doen bij de Vorlesebuhne, een schrijversgroep uit Utrecht onder leiding van Bernhard Christiansen. Maandelijkse literaire avonden waar geen poëzie wordt voorgedragen maar enkel kort proza met een absurdistische inslag. Ik ben me toen meer gaan richten op het korte verhaal .
Omdat mijn verhalen vaak poëzie in zich hebben gaan en mijn poëzie vaak verhalend en anekdotisch blijft, heb ik bijgevoegde tekst meer tot poëzie gemaakt terwijl ik ‘m bij de Vorlesebuhne voorgelezen heb als kort proza. Ik heb weer zin om poëzie te gaan schrijven. Vaak helpt het me om dan veel poëzie te gaan lezen, om weer in een poëzielandschap te komen. Ik lees dan bijvoorbeeld graag Frank Koenengracht, Esther Jansma en Herman de Coninck."

Pim te Bokkel

Liedje

Juist wanneer we altijd
samen zullen zijn ont-
breekt er iets dat ons tot
enkel jou en mij verkleint

Het paradijs is nu een
schepping die geschapen is
en jij – degene die ik mis –
bestaat volmaakt alleen en

naakt tussen de lakens
De wereld die je kamer is
is eindeloos met jou en mij

We drijven zonder bakens
uit elkaar en worden ik en jij
en afstand die verlangen is

In 2007 debuteerde Pim te Bokkel bij uitgeverij Nieuw Amsterdam met de bundel Wie trekt de regen aan?, die werd genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij was te zien op festivals als Poetry International, de Zwarte Cross en Crossing Border. Er stond werk van hem in De Gids, DWB, Liegend Konijn en in een aantal bloemlezingen. Het Parool, nrc.next en De Gelderlander publiceerden gedichten en kort proza; Hollands Maandblad en de HKU publiceerden zijn essays en voor het poëzietijdschrift Awater schrijft Te Bokkel recensies.

ACG Vianen

Jij zei
          dat ik ben
of
          als ik zei
          wat jij hebt
          is wat ik niet ken

zo is dit oog
          dat ik wat zag
          en dat niet keek
          zie jij mij niet meer

ik weet dat niet
          wat je te veel weet
maar hoe weet je dat
          als het met ons is
los van wat kan zijn
          of van wat is

dat is hoe ik zie
          in jou vol van al
tast ik nu leeg
de vlok in de vis
het oog op de hond
en jij die ik zag
          vol zee en nat.

ACG Vianen: "De afgelopen tien jaar heb ik me verder verdiept in mijn ideeën over poëzie. De producten die dit heeft opgeleverd zijn: De Bundel Orgaannevel (2009), de cd’s Dit is DIT (2005) en Hoembwa (2013). Deze laatste CD samen met The Blunt Axe three. Deelname aan verscheidene exposities in de hoek van de ontmoeting tussen beeldende kunst en taalkunst. De afgelopen vier jaar is voor Krakatau elke twee weken een van mijn bijdragen te zien. Daarnaast een reeks van voordrachten (plusminus 40 per jaar) o.a. op de Zwarte Cross, bescheiden poeziëontmoetingen en het muziekgebouw aan het IJ.
In voorbereiding zijn een nieuwe CD met The Blunt Axe Three, een bundel in samenwerking met het Bisdom Roermond, een zelfstandige bundel en een boek in samenwerking met schilder/tekenaar Frank van Ansem." 
Een aantal voordrachten zijn terug te vinden op o.a. de sites van de Concertzender en Radio 4. Veel filmpjes ook op Youtube, zoals hier en hier.

     Andere berichten

(VCK 485)

(advertentie) Zaterdag 14 februari / 14.00 uur / de Bibliotheek de Mariënburg (nr. 29) Nijmegen Ontmoet de dichter… LIEKE...

(finale)

Meander besteedde hier en hier aandacht aan de halve finalisten van het NL Poetry Slam 2015. We plaatsen van bijna elke halve finalist een...

(7-1-2015)

7 – 1 – 2015 Niet alleen zijn toekomst was uitgewist ook zijn verleden met alles wat hij zich herinnerde van familieleden van...