LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Kees Godefrooij – Voor bijna niets

2 okt, 2014

Signalering

door Joop Leibbrand

Een alleraardigst initiatief van Kees Godefrooij verdient aandacht: poëzie voor bijna niets. Beneden de kostprijs van de bundels wil hij, zoals hij schrijft, ‘poëzie onder de mensheid verspreiden’ en hij doet dat via de door hem in het leven geroepen uitgeverij Spleen; www.lulu.com maakt het mogelijk.
Godefrooij (1951), bekend van zijn belangstelling voor de Zwarte Romantiek (in 2011 verscheen zijn bundel Rouge Noir bij De Witte Uitgeverij te Leiden), startte bij wijze van kennismaking met zijn poëzie met een zeer bescheiden bundeltje met twaalf eigen gedichten. Dit moet nieuwsgierig maken naar meer:

Eens

– het moet op Vlieland geweest zijn
stak mijn liefje
haar voetje
in zee
waar weet ik
niet meer precies
maar
nooit heb ik sindsdien
zulke verliefde golven
gezien

13 Amsterdamse dichters voor bijna niets bundelt 27 gedichten van J.C. Aachenende, Loes Essen, Kees Godefrooij zelf, Aurora Guds, Gerdin Linthorst, Simon Mulder, Ronald M. Offerman, Gerda Posthumus, Paul Roelofsen, Joop Scholten, Frans Terken, Martin van de Vijfeijke en Jos Zuijderwijk. Het zijn voor een deel bekende namen uit wat je – zonder dat in die aanduiding ook maar iets denigrerends zit – het tweede circuit zou kunnen noemen. Het zijn niet allemaal Amsterdammers, maar ze hebben wel hun betrokkenheid op de stad gemeen. Loes Essen, een nieuwe naam voor mij, schreef dit aansprekende gedicht:

Oudezijds bij nacht

Van alle neon overheerst het rood
weerspiegeld in de gracht

een menigte aan achterhoofd loopt
langs de halfvergane boot, voorbij
het zwanenpaar dat bij elkaar
rust in de luwte van de nacht

het vrouwtje op één poot,
één weggevouwen onder dons
de hals, zo ingetogen rond
gebogen, bijna pijnlijk teer

hij, groot en wakend achter haar
vleugels iets van het lijf
een oog op mij gericht

zo dicht op onverdraaglijk licht
heb ik nog nooit gestaan

De dertien dichters presenteren hun bundel op zaterdag 18 oktober om 15.00 uur in café Eijlders. Spleen kondigt ook nieuw werk aan: 21 OBA-dichters en 40 Eijlders- dichters staan op stapel.
Voor bijna niets dus te koop bij o.a. Perdu, en anders via keesgodefrooij@hotmail.com. Reken dan op €2,- verzendkosten.

     Andere berichten