LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 11 / 10 maart

10 mrt, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica van Sasja Janssen (Onno-Sven Tromp)

Recensie van de bundel Vinnen in de aarde is een berg van Hester Knibbbe (Kamiel Choi)

Recensie van de bundel Als enige kennisgeving van Jana Arns (Britt Corporaal)

Meander Live 6, column Hans Puper

Maria met de inktpot, column van Rogier de Jong

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Poëzie is zo nuttig voor een mens om mee bezig te zijn, of je het nu schrijft of leest.’ Uit het medewerkersgesprek met Britt Corporaal, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

Vrijdag 15 maart Het ecologische systeem, Perdu, Amsterdam, 20.00 uur, met Rozalie Hirs en Miek Zwamborn, interview door Anneke Brassinga.

Op 16 maart Open Podium OBA, zoals altijd door Jos van Hest. Wil je een keer optreden? Stuur dan een mail.

Dichter Zwerf Tochten: laat je inspireren door te zwerven langs bijzondere plekken en speel met de taal vanuit de inspiratie van het moment, 16 maart in Leeuwarden. Kijk hier voor de andere tochten.

Woensdag 20 maart van 13.30-17.30 uur in de centrale bibliotheek Rotterdam een inspiratiebijeenkomst rond poëzie met workshops en Bette Westera.

Op die woensdag legt Joost Oomen uit hoe poëzie werkt In ‘Alle dichters hebben gouden helikopters’, Westland theater De Naald, 20.15 uur.

Donderdag 21 maart – zoals elke laatste donderdag van de maand – het Poëziecafé in café Venstra, 19.30-21.30 uur. Meld je hier aan.

Zaterdag 23 maart vindt weer de Nacht van de Literatuur plaats in Amersfoort op verschillende, vaak bijzondere, locaties in en rond het Eemhuis.

Niet vergeten: de avond van de AMAI, 25 maart, Parktheater Eindhoven.

Donderdag 28 maart Borne doet Poëzie, 20.00-22.00 uur, met oa Anje Gnodde en de Bornse bundel 2024 met voordrachten door tien inzenders.

Zondag 31 maart treden de Poëzieboys op in het Nationale Theater (gelegen in de culturele hub van het Energiekwartier in Den Haag) met Poëziebar XL, samen met de band Kruidkoek en acht dichters. Ze doen dat trouwens elke maand in zaal 3!

Tussen de Schuifdeuren gaat een nieuw jaar in. Op 3 april 2024 is er om 20.00 uur weer een door het Poëzie Podium Oss georganiseerde aflevering van dit open podium in het cultuurcafé van Groene Engel, Kruisstraat 15 te Oss.
HOOP is dit keer het centrale thema. Met oa de dichters Nico Beemsterboer en Marijke Hooghwinkel. Presentatie Michel Nierop en Robert van Vlijmen.

24 Poëziedebuten dingen dit jaar mee naar de C. Buddingh'-prijs, de prijs waarmee Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut bekroont. De jury van deze 37ste editie bestaat uit NRC-redacteur en auteur Toef Jaeger, dichter, muzikant en filmmaker Lisette Ma Neza en dichter, schrijver, performer, DJ en drummer Joost Oomen. Zij buigen zich inmiddels over de 24 ingezonden bundels op zoek naar het meest indrukwekkende poëziedebuut van het afgelopen jaar. Half april maakt Poetry International de shortlist met vier genomineerden bekend. Aansluitend start op 25 april de C. Buddingh'-Online Leesclub, waarin enthousiaste lezers samen met dichter Ingmar Heytze het werk van de nieuwe generatie dichters kunnen gaan ontdekken. Anders dan andere jaren wordt de winnaar voorafgaand aan het 54ste Poetry International Festival al bekend gemaakt. Tijdens het festival treden de genomineerde dichters op zaterdag 8 juni op in Buddingh'-Talent, een programma waarin de opvallendste nieuwe stemmen in de poëzie elkaar versterken.

-
Readymades

Huisvuil

Als kind vond ik het woord ‘komkommer’ het mooiste woord van de wereld. Twee keer die ‘kom’ en dan ook nog ‘mur’. Mijn moeder zei ‘kwamkwammer’ en dan bleven we lachen. ‘Kom-kommer-komst’ en ‘komkommer-en -kwel’.

‘Bonbon’ vond ik ook heerlijk, net als tongbreker ‘vlaflip’ (tien keer vlug achter elkaar zeggen met je mond vol vla). Maar ‘komkommer’ was het wel, tot het werd ingehaald door ‘au-gurk’ (en dan een hap eraf bijten). Bij ons thuis kon je woorden eten.

Inmiddels vind ik lekkere woorden niet alleen in de keuken, maar ook op straat. Deze week weer een mooie: ‘huisvuil’ gespoten op een container. Weet je meteen waar iets voor bedoeld is. Mijn dag kon niet meer stuk. Twee ‘ui’-en, niet vies maar fris. Het woord gaat meteen werken: het springt van huisvuil naar vuilhuis, huisluis, vuilluis, huilhuis.

© Jos van Hest


Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Alja Spaan vond in de bespreking van Dezelfde maan, Dorien Dijkhuis (Judith Eiselin, NRC 23 februari) een gemeander:

terwijl Mariet Lems uit de nieuwsbrief van Roots een meanderende Regge haalde:

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten