LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Draag je gedichten voor, laat het filmen en win een nominatie

Ook dit jaar organiseert Meander weer de Dichtersprijs.
In het najaar worden de genomineerden bekend gemaakt, waaruit lezers en abonnees de winnaar kunnen kiezen.

Nieuw dit jaar is dat een van de nominaties wordt bepaald via een videowedstrijd.
Vanaf nu tot en met 30 september 2009 kan iedereen die dat wil een video-opname inleveren waarop hij of zij eigen gedichten voordraagt. Degene die dat het beste doet, maakt kans op een nominatie voor de Dichtersprijs.

Het werkt zo:

  1. Draag een aantal van je eigen gedichten voor en film dat (of beter nog: laat iemand anders dat filmen).
  2. Zet de opname op YouTube of op een soortgelijke site.
  3. Vul op contact.meandermagazine.nl/formulier.php?onderwerp=video2009 een formulier in. Daarop moet je onder andere het adres van de opname invullen.
  4. Meedoen kan tot en met 30 september 2009.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat deelnemers hun eigen gedichten voordragen. Pluk dus niet zomaar een paar gedichten van internet en laat ook bijvoorbeeld je vriendin niet jouw werk voordragen.
De opname mag maximaal vijf minuten duren. (Als de opname langer duurt, tellen alleen de eerste vijf minuten mee voor de beoordeling. Zonder deze bepaling zouden we geen juryleden kunnen vinden.)
Deelnemers mogen maar één filmpje inleveren en moeten geboren zijn vóór 1993.

Bij de beoordeling worden in afnemende volgorde van belang beoordeeld:
– de gedichten
– de voordracht en totale presentatie
– de opname.

Onscherpe filmpjes, gemaakt met een mobiele telefoon, mogen ook worden ingezonden, maar bedenk wel dat dit de overtuigingskracht van je presentatie niet ten goede zal komen. Let vooral ook op de geluidskwaliteit: als je niet te verstaan bent, maak je zeker geen kans. Gebruik liever geen muziek in de opname, tenzij het zeer essentieel is voor je voordracht.
O ja: ga alsjeblieft niet zingen! We zoeken geen liedjesschrijvers of zangers.
De opnamen hoeven niet speciaal voor deze wedstrijd te zijn gemaakt, maar vraag wel altijd aan degene die het filmpje maakte of die instemt met gebruik voor dit doel. Dat is wel zo sympathiek en bovendien juridisch gezien correcter.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de inhoud van het filmpje. Als je op een of andere manier de wet op het auteursrecht overtreedt is dat jouw probleem (en dat kan een behoorlijk groot probleem zijn).

De winnaar wordt bepaald door een jury en de hoofdprijs is een nominatie voor de Dichtersprijs 2010.
(De jury kan echter ook besluiten de winnaar in plaats daarvan een kleine geldprijs te geven.) 

Tussen nu en het moment waarop de winnaar bekend is zullen op onze site alle filmpjes te zien zijn die aan de voorwaarden voldoen.
De inzendingen via Youtube zijn te zien op: www.youtube.com/view_play_list.

Dus: maak een filmpje en meld het aan (uiterlijk op 30 september 2009) op contact.meandermagazine.nl/formulier.php?onderwerp=video2009.

[Dit bericht is op 27 mei 2009 gewijzigd:  uiterste inzenddatum gewijzigd in 30 september 2009; link naar Youtube-lijst toegevoegd en mogelijkheid van prijs i.p.v. nominatie toegevoegd.]
 

     Andere berichten

Antoinette Sisto overleden

Op 3 juli overleed Antoinette Sisto. Zij was sinds 2007 medewerker van Meander.Antoinette interviewde voor Meander dichters, waaronder een...

Wim Brands

Op 4 april overleed Wim Brands. Hij was vooral bekend als presentator van het televisieprogramma Boeken, maar was ook dichter.Brands werd...