LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Vijf Groningse dichters

15 mei, 2014

Joost Oomen, stadsdichter van Groningen koos vijf dichters uit die in en rondom de stad Groningen wonen en werken.

Jan-Willem Dijk (1985) studeerde Transport & Logistiek en leerde onder andere een lading stevig vast te zetten op een pallet. Maar hij vond het woord plankier veel mooier. In 2010 begon hij zijn studie aan de Schrijversvakschool Groningen. In de zomer van 2014 studeert hij af met poëzie.
De laatste drie jaar behoorden zijn gedichten tot de laatste honderd van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. In 2014 werd de derde plek behaald met het gedicht Stenenkamer.
Samen met Joost Oomen, Japke Brouwer en Marleen Nagtegaal organiseert hij Kantoorpoëzie. Verder geeft hij creatief schrijven op het Praedinius gymnasium en workshops voor het Poëziepaleis.
Hij droeg onder andere voor op Dichters in de Prinsentuin, Explore the North en Boekenbal voor de Lezers.

Jan Glas (1958)is beeldend kunstenaar, dichter, vertaler, redacteur en zanger. Hij publiceerde drie Groningstalige en twee Nederlandstalige bundels. In 2012  verschenen Dubbel Glas – de verzamelde Groningse gedichten en Als was zij mijn vrouw, een Nederlandstalige bundel. Verder was hij mede samensteller van een aantal poëzie bloemlezingen. In juni 2013 stond hij als eerste Groningstalige dichter op het podium van Poetry International. Verder was hij te horen op  verschillende festivals, o.a: Wintertuin, Poëziemarathon, Dunya Festival, Dichters in de Prinsentuin, Gedichtenbal en Poëzie aan de Steiger. Speciaal voor Kantoorpoëzie kroop hij eind 2013 in de huid van Gerard Reve en las een aantal  van diens diens gedichten voor, liggend in bed, vergezeld van twee lieve jongens: zogenaamd "Woelrat en Teigetje". Glas won diverse literaire prijzen, waaronder de  Duitse Freudenthal-prijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur en het Belcampo  Stipendium.

Arjen Nolles (1972) is dichter en filmmaker. Hij maakte voor Poetry International filmische portretten van dichters en rondde recent zijn eerste speelfilm af. Zijn gedichten hebben iets weg van filmische portretten.
Gedichten van Arjen Nolles (1972) zijn opgenomen in bloemlezingen als Zieteratuur  (Uitgeverij Passage), TT-gedichten (Passage), De mooiste gedichten voor onderweg (Rainbowpocket) en Lijnen / Linien (Buro 05). Nolles droeg voor op Dichters in de Prinsentuin, de Parade, Havana en op verschillende kleinere festivals. Vanaf 2014 maakt  hij deel uit van het collectief Ficus Fiësta samen met Joost Oomen, Jan Glas, Anneke Claus, Jan-Willem Dijk en Marleen Nagtegaal. Hij publiceerde twee bundels in eigenbeheer en werkt momenteel aan een nieuwe bundel. 
Daarnaast is Arjen Nolles sinds 2004 één van de organisatoren van poëziefestival  Dichters in de Prinsentuin.

Kasper Peters (Doetinchem, 1973) begon als een van de oprichters van het poëziegezelschap Dichters uit Epibreren. Nu treedt hij voornamelijk alleen op met zijn poëzie en maakt hij theaterproducties.
Vanaf 1994 staat hij op podia in Nederland en België. Hij geeft poëzielessen op de kunstacademie Minerva en is poëziedocent  bij diverse instellingen voor kunsteducatie in Noord-Nederland. Zijn voorstelling WoorD ging  in première in de zomer van 2013. Hij publiceerde de bundels Hellevaartsdagen (2004), Kanaalkoorts (2009) en Kelder (2013). Hij was redacteur van de bloemlezingen De Wasknijper, Voetschrift  van verleiding, De Jeneverbes en Circusdieren in gedichten. In samenwerking met zijn vader Ton Peters schreef hij de boeken Delta voor Delta (2005) en Het grote torenboek (2007). Met het  beeldgedicht Ontvangst is hij in 2011 genomineerd voor de Jan Hanlo essayprijs. Momenteel schrijft hij een nieuwe bundel met kindergedichten en reist hij gewapend met een Vondel als brommerdichter naar basisscholen rond de stad. De laatste twee jaar is er elke maand een avond poëzie met Kasper in theater de kapel. Een feestavond met optredens van dichters, singer-songwriters en schrijvers.
Voor meer informatie over WoorD: www.voorstellingwoord.nl

Leonie Veraar (Loosdrecht, 1985) studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Is derdejaars student aan de Schrijversvakschool. Won vorig jaar het Hendrik de Vriesstipendium. Werkt momenteel aan haar eerste bundel, die aan het einde van het jaar zal uitkomen.

     Andere berichten

Interview Gerard Scharn

‘Helaas is het zo dat poëzie alleen gelezen wordt door poëzieliefhebbers.’ - door Alja Spaan - Gerard Scharn (Gemert, 12 oktober 1946) is...

Interview Rozalie Hirs

Interview Rozalie Hirs

'De lezer is ook maker' door Cora de Vos       Componist en dichter Rozalie Hirs (Gouda 1965) ontving op 21 januari van dit...