LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Dichters uit Gent

3 okt, 2014

David Troch, stadsdichter van Gent, koos deze zes dichters in en rondom Gent uit.

Miriam Van hee (1952) is dichteres en slaviste. Ze schrijft: "Ik lees tegenwoordig de poëzie van Marleen de Crée, Marjolijn van Heemstra en Hester Knibbe. Ik probeer een aantal gedichten te schrijven voor een ‘dialoog-bundel’ in samenwerking met Hester Knibbe, die bundel zal in het teken staan van het reizen en zou volgend jaar kunnen verschijnen."

Roel Richelieu Van Londersele (1952) is dichter en romanschrijver. Hij studeerde Germaanse filologie in Gent en gaf het literaire tijdschrift Koebel uit, waarin zijn belangrijkste tijdgenoten debuteerden. Hij was de eerste Gentse stadsdichter en is nu redacteur van www.hetgezeefdegedicht.be. Zijn tien dichtbundels zijn verzameld in De Bruiden (uitgeverij Atlas/Contact). Hij kreeg o.a. de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent, de Louis Paul Boonprijs, de Herman de Coninckpublieksprijs 2010 voor het beste gedicht en de Melopee-poëzieprijs 2012 voor het meest beklijvende gedicht verschenen in de Vlaamse literaire tijdschriften in 2011.

Sylvie Marie is linkshandig, werd net dertig, woont in Gent, trouwde met een dichter, baarde een zoon, schreef de poëziebundels Zonder, Toen je me ten huwelijk vroeg en Altijd een raam en de roman Speler X, treedt graag op, geeft wekelijks les literaire creatie in Tielt en Ieper, volgt gitaarles zonder succes, maar is vooral linkshandig.
Volg haar op www.facebook.com/sylviemarie.be en www.sylviemarie.be

Dorien De Vylder schrijft over zichzelf: "Ik schrijf over de kleine dingen. Voor mij draait het in het leven en in de poëzie om de ontroering. Schrijf geen geschiedenis, maar verwondering.
Wat ik mee wil helpen verwezenlijken, is de poëzie meer onder de mensen brengen. Enerzijds door zelf het podium op te kruipen en mijn gedichten zo communicatief mogelijk tot leven te brengen, anderzijds probeer ik de woordkeuze eenvoudig en de beelden helder te houden in mijn poëzie."

Arno Van Vlierberghe (1990) werd geboren in Brussel en studeerde in Gent en Leuven. Hij is 2m 05cm groot. Woont soms in Wenen, vaker in Brussel, nog vaker in Gent. Hij is lid van het dichterscollectief Omfloerst en publiceerde poëzie in Het Liegend Konijn en DW B.

Tom Van de Voorde (1974) is dichter en vertaler, woonachtig in Gent. Hij debuteerde in 2008 met de dichtbundel Vliesgevels filter, waarvoor hij werd genomineerd voor de Buddinghprijs. In 2013 verscheen bij het Gentse Poeziecentrum zijn tweede dichtbundel LIefde en aarde. De bundel werd lovend besproken in o.m. De Groene Amsterdammer en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Zijn gedichten werden vertaald in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Kroatisch, Slovaaks en Sloveens. Hij vertaalde poëzie van de Amerikaanse dichters Wallace Stevens en Michael Palmer, schreef essays over folk muziek, Amerikaanse marxisten, Madonna, de eeuwige jeugd en Californië. Hij werkt als literatuurprogrammator bij Bozar, het Paleis voor de Schone Kunsten Bozar in Brussel.

     Andere berichten

Interview Ria Westerhuis

‘Alleen schrijven is voor mij niet genoeg, ik wil de poëzie ook graag uitdragen.’ door Jeanine Hoedemakers   Ria Westerhuis is...

Interview Britt Corporaal

‘Poëzie is zo nuttig voor een mens om mee bezig te zijn, of je haar nu schrijft of leest.’ door Alja Spaan   Hoe zou je je aan onze...