LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

De Winnaars

In de afgelopen Poëzieweek waren er veel winnaars.

Daan Zeijen (1992) won vrijdagavond 30 januari in Utrecht het ‘Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2015’
Daan Zeijen won daarmee de landstitel ‘Slampion 2015’, een geldbedrag van 1000 euro en de wisseltrofee ‘De Gouden Vink’, vernoemd naar dichter en inspirator van vele poetry slammers, Simon Vinkenoog. Later dit jaar vertegenwoordigt Daan Zeijen Nederland op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs.
Een Poetry Slam is een wedstrijd voor dichters waarin zowel de tekst als de voordracht wordt beoordeeld. Tot eerdere winnaars behoren o.a. Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink, Ellen Deckwitz, Kira Wuck, Laura van der Haar en Daniël Vis.
Het NK Poetry Slam wordt georganiseerd door Het Literatuurhuis.
 

Hester Knibbe werd de winnaar van de ‘VSB Poëzieprijs 2015’. De Rotterdamse dichteres krijgt de prijs voor haar bundel ‘Archaïsch de dieren’ (Uitgeverij De Arbeiderspers). De bundel werd door de jury beschouwd als de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar.
Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.
Uit het juryrapport: "De jury was unaniem in de bewondering voor Archaïsch de dieren. Voor de stevige, klankrijke en toch hoogst hedendaagse vorm van de gedichten, en voor de sterke samenhang en dwingende stuwende kracht van deze belangrijke bundel, die de mens tot zijn ontgoochelende kern terugbrengt en vervolgens warm omhelst."
Naast Knibbe waren dit jaar de dichters Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Alfred Schaffer en Peter Verhelst voor de prijs genomineerd.
In de zesde ‘Turing Gedichtenwedstrijd’ werden voor het eerst twee hoofdprijswinnaars bekroond. Het gaat om de gedichten ‘Witlof’ van Ruth Lasters uit Antwerpen en ‘De zotte Charlotte’ van Laurens Hoevenaren uit Brummen. De dichters delen de hoofdprijs van Euro 10.000 en ontvangen ieder een bedrag van Euro 5.000. De tweede prijs van Euro 2.500 is gewonnen door Alja Spaan uit Alkmaar voor haar gedicht ‘Plezierig’. 
Aan deze editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 3.319 dichters mee, die gezamenlijk 10.355 gedichten inzonden. Het deelnamegeld bedroeg vier euro per gedicht
 

     Andere berichten

(finale)

Meander besteedde hier en hier aandacht aan de halve finalisten van het NL Poetry Slam 2015. We plaatsen van bijna elke halve finalist een...

(7-1-2015)

7 – 1 – 2015 Niet alleen zijn toekomst was uitgewist ook zijn verleden met alles wat hij zich herinnerde van familieleden van...

(bokaal)

Nationaleboekenblog.nl heeft Meander uitgeroepen tot Boekensite van het jaar 2014. "Onbekend en minder bekend talent krijgt alle...