LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Er moest letterlijk een ‘deadline’ gehaald worden

8 mei, 2015

Daan de Ligt (Den Haag, 1953) is geboren en getogen in Den Haag. Hij schreef tussen 2003 en 2010 zo’n 250 stadsgedichten voor de AD Haagse Courant. In 2003 publiceerde hij in eigen beheer zijn poëziedebuut Vijftig. Daarna volgden maar liefst zeven dichtbundels van zijn hand , waarvan twee als e-book. Zijn laatste drie dichtbundels publiceerde hij kort na elkaar. Eind 2014 verscheen Voldaan en begin 2015 zagen nog twee bundels het licht: Gedichten uit de bezemwagen en Op zand en veen.

Eind 2014 kreeg je te horen dat je ernstig ziek bent. Wat heeft dat met je gedaan?
Mijn leven stond wel even op zijn kop toen. Ik kon kiezen, of niets doen aan de ziekte en dan binnen een paar weken overlijden, of door middel van diverse kuren proberen het leven te verlengen. Ik heb voor het laatste gekozen, zo was ik nog in staat om van alles te regelen, afscheid te nemen en nog drie bundels uit te brengen.

Er zijn inderdaad kort na elkaar drie dichtbundels van je verschenen, een hele prestatie. Voldaan in 2014 en Gedichten uit de bezemwagen en Op zand en veen begin 2015. Heeft dat veel voeten in de aarde gehad?
Net nadat bekend werd dat ik ernstig ziek was, werd ik door Uitgeverij Liverse benaderd om de bundel Voldaan uit te brengen. Met de Nederlandse Sportboeken Club had ik nog een oude afspraak staan om een bundel met sportgedichten te schrijven, dat is dus Gedichten uit de bezemwagen geworden. Toen de directeur van de woningcorporatie (waar ik werk) bij mij op ziekenbezoek was, vroeg ze mij of ik een bundel met mijn stadsgedichten wilde samenstellen. Die bundel Op zand en veen zou oorspronkelijk uitsluitend als relatiegeschenk dienen, maar is nu ook te koop. De opbrengst komt ten goede van de Kessler Stichting, dat is een organisatie die zich inzet voor daklozen en verslaafden. Met het uitbrengen van de bundels is haast gemaakt, er moest immers letterlijk een ‘deadline’ gehaald worden.

De gedichten uit Gedichten uit de bezemwagen gaan over sport. Waarom heb je voor deze titel gekozen en vanwaar de keuze om een complete bundel aan sport c.q. voetbal te wijden?
Ik vind het niet leuk om uitsluitend over winnaars te schrijven. Juist onderaan de  ranglijst of ver achter het peloton (waar de bezemwagen rijdt)  kun je getuige zijn van het echte lijden. Ook kent iedere sport een eigen jargon, ik vind het leuk om daarvan gebruik te kunnen maken in gedichten. Er wordt niet veel over sport gedicht, dichters kijken er vaak een beetje op neer, maar juist in de sport tonen mensen hun ware karakter. Ik vind het een dankbaar onderwerp om over te schrijven.

 Je schrijft veelal light verse en humor is een belangrijk kenmerk van jouw poëzie. In hoeverre is het een manier om aan de minder lichtvoetige kant van het leven het hoofd te bieden?
Zeker, humor is een belangrijk kenmerk van mijn poëzie. Maar er zijn veel soorten humor. Humor is absoluut niet altijd lichtvoetig en wordt door mij vaak ook gebruikt als façade. Ik houd ook niet zo van de term ‘light verse’. Er bestaat volgens mij geen ‘light verse’, er bestaan wel goede en slechte gedichten. Soms moet ik juist onbedaarlijk lachen om een gedicht dat waarschijnlijk niet als light verse bedoeld is.

Je geboortestad Den Haag is een geliefd en terugkerend onderwerp in je gedichten. Hoe ontstaan doorgaans je ideeën voor deze gedichten? Schrijf je deze gedichten in een keer of schaaf en schrap je veel?
De inspiratie voor mijn stadsgedichten ontstaat overal. Zo kan het opvangen van een gesprek tijdens een tramrit zomaar tot een gedicht leiden. Ook gaan veel stadsgedichten over straten, gebouwen, personen en gebeurtenissen in de stad. Ik schrijf zelden een gedicht in één keer op, er wordt veel geschrapt en herschreven. Soms wordt een oud gedicht door mij jaren later nog aangepast.

Je bundel Nozem is als e-book uitgegeven en meer dan 4000 keer gedownload. Waarom heb je alleen bij deze bundel gekozen voor een niet papieren versie?
Die bundel heb ik ook in eigen beheer als papieren versie uitgegeven, maar er zijn slechts weinig exemplaren van verkocht. Als gratis e-book is hij inmiddels al ruim 5000 keer gedownload. De bundel is volgens mij vooral in trek bij scholieren, want van hen krijg ik veel vragen over gedichten in die bundel. Overigens zijn de bundels Dichten voor de krant en Negenenvijfig via mijn weblog ook als gratis e-book te downloaden.

Wat vind je zelf je meest geslaagde bundel tot nu toe?
Qua vormgeving ben ik erg tevreden over Gedichten uit de bezemwagen en Op zand en veen. Maar mijn meest geslaagde bundel vind ik toch Voldaan, ik denk dat ik met deze bundel heb kunnen aantonen dat light verse eigenlijk niet bestaat.

Wat was de aanleiding voor het schrijven van de cyclus Ich bin ein babyboomer?
Dat is dan weer de humor die als façade gebruikt wordt. Het stoort me dat er op kwaadaardige wijze een wig gedreven wordt tussen de generaties. De meeste babyboomers zijn op hun zestiende al begonnen met werken en werken nu vaak nog. Van profiteren door deze groep is meestal geen sprake en toch worden babyboomers weggezet als parasieten en egoïsten. Die ergernis moest ik toch even kwijt.

Wat zou je voor jezelf nog wensen op het gebied van de poëzie?
Ik hoop binnenkort de innerlijke rust te vinden om weer gedichten te kunnen schrijven. Nee, dat zullen geen zware gedichten worden over lijden en sterven, daarover schrijven laat ik graag aan anderen over.

Meer info over Daan de Ligt kun je vinden op zijn weblog : http://daandeligt.blogse.nl

 

     Andere berichten

Interview Kreek Daey Ouwens

Interview Kreek Daey Ouwens

‘Schrijven is voor mij een zoeken.’ door Monique Wilmer-Leegwater   Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel, 1942) debuteerde in 1991 met...

Interview Felix Chow

'Blij met extra zonlicht' door Sander de Vaan Felix Chow (Hong Kong, 2000) was dit jaar te gast bij Poetry International. Gevoelige...

Interview Ingmar Heytze

Interview Ingmar Heytze

'Hoe muzikanten hun teksten schrijven is een grote fascinatie van mij' door Cora de Vos   Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is een van de...