Recept: Oma’s Aardappelen
De piepers moeten vers en stevig zijn.
Gooi deze in een pan, waarna ’t geklater
Der koude kraan hen wast. Dan, eenmaal rein,
Bedekt u ze opnieuw met helder water,
Waarin u gruizelt een bouillonblok fijn.
Zet op het vuur: 20 minuten later
Serveert u hen met mosterd of azijn.
Vermijd verspilling door hetgeen u zater-
Dag gekookt heeft, des zondags op te bakken
In olie (en wat boter, voor de korst),
Met spekjes, kruiden—of zelfs droge worst
Valt tevens een puree of stoemp te prakken.
Lest best: van ‘t mud zo moeizaam meegetorst
Resteren modieuze jutezakken.
Recept: Vegetarische Groentesoep
Laat eerst een kruidenbuiltje uren trekken
Tot een bouillon. Maak alle groenten schoon:
Verwijder (als aanwezig) rotte plekken
Van wortel, paprika, ui, spercieboon,
Prei, selderij: was deze, laat uitlekken
En kook met vermicelli, doodgewoon.
Wat overschiet kunt u uitstekend wecken:
Uw vlijt en spaarzin in zichzelve loon.
Erbij doet men croutons en brood verstrekken;
Wijl peterselie voert de ondertoon.
Laat één der kinderen de tafel dekken,
Bewaar de afwas voor uw jongste zoon.
Dien op met maggi—savoureer die bekken,
Steek zo uw eigen moeder naar de kroon.
Recept: Basic Zuid-Afrika
Men laat wat krenten in warm water wellen.
(Kook op gevoel. U hoeft ze niet te tellen.)
Doe aardappels en bonen in een pan;
Terwijl zij garen kunt u uien pellen,
Voorts appels schillen. Deze fruit u dan
In blokjes met gehakt. De piepers van
Het vuur: pureer ze. Verder kokkerellen
Met kruiden (kurkuma; ook kerrie kan).
Beboter nu een forse ovenschaal,
Waarin ‘t voorgaande. Het vervolg doet raden:
De oven (al verwarmd, 200 graden)
Bruint uw Bobotie tot een geurig maal
In een halfuur. Garnering: laurierbladen,
Gezelligheid en graag een schone kraal.
www.ditmarbakt.nl