LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Een tekst op papier is voor mij net zo waardevol

9 feb, 2016

Fleur Bodt (1996) zit in het tweede jaar van Creative Writing, een studie aan Artez in Arnhem.
Ze won de Wintergedichtenwedstrijd ‘Reizen’ van YoungPoets.

Studie
Voordat ik begon met de studie schreef ik af en toe gedichten en korte verhalen, maar ik hield me vooral bezig met het lezen van boeken en dichtbundels. Sinds ik ben begonnen met Creative Writing bestaat het grootste gedeelte van mijn leven uit schrijven. Op de opleiding leren we van alles. Dat gaat van toneelschrijven tot non-fictie maar ook voordragen komt aan bod. Het is fijn om met zoveel soorten tekst bezig te zijn. Hierdoor blijf je niet hangen op één vorm maar leer je al doende wat bij je past. Ik vind het fijn om lang met een tekst bezig te zijn, om het idee stukje bij beetje uit te werken totdat er iets ontstaat waarmee ik mezelf verras.

Gedichten
Mijn gedichten hebben nooit dezelfde vorm. Ik vind het leuk om te experimenteren en bij elke nieuwe tekst te kijken wat de mogelijkheden zijn. Veel van mijn gedichten hebben meerdere versies omdat ik tijdens het schrijven ineens het idee kan krijgen dat de vorm die ik heb gekozen toch niet de ideale is.

Onderwerpen
De onderwerpen waarover ik schrijf zijn verschillend maar ik hou van realisme. Er mag best iets absurds in de tekst gebeuren maar het moet wel geloofwaardig blijven. Meestal begin ik met een beeld van een locatie of een personage dat ik steeds verder uitbouw. Ik gebruik de realiteit en maak er fictie van.

Lezen
Op dit moment lees ik graag gedichten van Marieke Rijneveld, Yahya Hassan en Erik Jan Harmens. Zij schrijven geloofwaardig en gevoelig maar zijn niet bang om ook de pijnlijke dingen aandacht te geven, daar hou ik van. Gerard Reve is mijn favoriete schrijver om diezelfde reden, plus: hij is ontzettend geestig. In mijn teksten probeer ik ook het serieuze met humor af te wisselen.

Else Kemps won dit jaar de Turing Nationale Gedichtenwedstijd
Else en ik zitten op dezelfde opleiding maar ik ken haar helemaal niet zo goed. Er zitten veel getalenteerde mensen op de opleiding met ieder hun eigen ‘specialiteit’.

Voordragen
Ik draag bijna niet voor. Ik ben wel bezig met het oefenen in voordragen omdat ik het vaker wil gaan doen in de toekomst. Het is leuk om te zien wat voor effect je tekst heeft op het publiek en om te ontdekken wat wel en niet werkt. Een tekst op papier is voor mij net zo waardevol als een gesproken tekst maar die gedachte is misschien niet meer van deze tijd. Het gaat nu vooral om het kunnen presenteren van jezelf als schrijver en voordragen hoort daar ook bij.

     Andere berichten

Interview Gerard Scharn

‘Helaas is het zo dat poëzie alleen gelezen wordt door poëzieliefhebbers.’ - door Alja Spaan - Gerard Scharn (Gemert, 12 oktober 1946) is...

Interview Rozalie Hirs

Interview Rozalie Hirs

'De lezer is ook maker' door Cora de Vos       Componist en dichter Rozalie Hirs (Gouda 1965) ontving op 21 januari van dit...