LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Gedichten

11 okt, 2017
Heidi Koren (1975) schrijft naast poëzie ook korte en lange verhalen. Haar debuutbundel Gedachten over een mogelijk einde verscheen in 2015 bij Uitgeverij Voetnoot (Antwerpen). Een nieuwe bundel is in de maak, evenals een debuutroman. Heidi zoekt daarvoor een nieuwe uitgever. Naast schrijven, praat ze vooral graag over schrijven. Dit doet ze in de vorm van boekverkoper en schrijfdocent. ‘s Avonds leest ze een boek.
 

In het missen zit is en ik ben nog steeds onderweg

In het missen zit is en ik ben nog steeds onderweg
Beweeg voortdurend van jou af en buig weer terug
Buig af en beweeg weer terug
Alleen intern houd ik

Koers zetten de woorden als opstijgend luchtverkeer en
ik sla handen voor mijn oren en prop oordoppen zo
diep mogelijk in mijn gehoorgangen en hoor door alle
geruis heen slechts het kloppen van mijn

Hard gaan we van nul naar honderd op de snelweg
Ik groei zo snel dat ik rekening houd met het feit dat
mijn botten eerdaags uit mijn vel zullen steken en ik houd
doekjes bij de hand voor het bloeden

Op het oor van mijn kopje landt een woord met vier vleugels
Voorzichtige lijnen geven aan dat alles breekbaar is

Ik probeer te lezen, probeer het leven te lezen en raak woordblind de weg kwijt in
recensies en besprekingen van mensen die zijn vergeten hoe oud wij zijn

In het missen zit is en ik ben nog steeds onderweg.

 

Vaker gaat het goed

De stad ademt nog zeik van de nacht. Mannen houden zich met één hand vast aan het paaltje waaraan het bord bevestigd (wildplassen verboden) en pissen om het verst. Ik geef een duwtje in het voorbijgaan en gok op mijn theorie. Oogcontact en schaterlachen.

Het land is de verkiezingen al vergeten. Demissionair blijkt het verenigd of dan toch tenminste aardig relaxed. Het is de tijd niet je druk te maken. Een hogedrukgebied ligt op de loer, altijd. We kunnen de griep wel krijgen of de takketering.

De lucht is zo precies blauw dat het het vliegverkeer stagneert. Alleen de ballonvaarder durft te doorkruisen. In het park propt hij net iets te veel toeristen in zijn mandje. Hij spaart voor een huisje in Zuid Frankrijk.

Ik ben er. Afscheidsbrieven zijn verscheurd of nooit geschreven. In mijn tuin komt gewoon de pompoen weer op. Vaker gaat het goed.

     Andere berichten

Kinderpoëzie (VII)

Kinderpoëzie (VII)

‘Waarom leest iemand geen gedichten? Omdat iedereen (en die iedereen heeft nooit gedichten gelezen) zegt dat gedichten moeilijk zijn, dat...

Kinderpoëzie (VI)

Kinderpoëzie (VI)

‘Waarom leest iemand geen gedichten? Omdat iedereen (en die iedereen heeft nooit gedichten gelezen) zegt dat gedichten moeilijk zijn, dat...

Jacobus Bos

Jacobus Bos debuteerde in 1969 met een verhalenbundel en ontving in 1974 de Anna Blamanprijs voor De dagelijkse geest. Zijn...