LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Gerard Beentjes

30 okt, 2018

Gerard Beentjes (Castricum, 1951) is dichter, docent schrijven, redacteur. Hij was dorpsdichter van Laren (NH) en Eemnes, initiatiefnemer van Poëzieslag Festina Lente (Amsterdam) en samensteller van de bundel Blauwe Boeddha – dichters voor Tibet. Hij is medeorganisator van het driedaagse festival Poëzie aan de Brink (Laren). Zijn debuut De nagel van de tijd verscheen in 2010 bij De Witte Uitgeverij. Gerard werkt veel samen met beeldend kunstenaars, ook voor zijn nieuwe bundel over Schiermonnikoog. Hij is vrijwilliger bij het Taalcafé Eemnes, een ontmoetingsplek voor mensen die Nederlands willen leren.

 

foto Ylva Ibsen

 

Het Taalcafé

Deze man pakt dit boek.
Hij staat hier dichtbij mij.
Hij heeft het boek
in zijn linkerhand.

Die mevrouw daar
in de koffiekamer,
zij heeft een kopje
in haar rechterhand.

Deze man naast mij zegt:
die mevrouw is mijn vrouw.
Zij wil Nederlands leren.

 

 

Jij ik wij
Nederlandse les

Jij bent niet ik, ik ben niet jij,
maar jij en ik zijn samen wij.

Jullie zijn wij zonder mij.
Zij zijn jullie niet en toch

zij en hij en jullie en ik
zijn samen weer wij

en iedereen heeft gelijk,
want iedereen weet:

dit ben ik en dat ben jij
en wij zijn wij.

 

 

 

They are still there nr. 5
bij een tekening van Yazan Mahsoud

foto Yazan Maksoud

 

zij zijn nog steeds daar
schrijft de kunstenaar
onder zijn tekening

zij zijn nog steeds daar
tekent een asielzoeker
met thee en suikerwater

wie zijn nog steeds daar
daar aan de andere kant
van de middellandse zee

zij zijn nog steeds daar
schreeuwt de vluchteling
mijn mensen mijn familie

 

 

 

     Andere berichten

Paul Bezembinder

Paul Bezembinder studeerde theoretische natuurkunde in Nijmegen. In zijn poëzie zoekt hij vooral in klassieke versvormen en thema’s naar...

Barbara De Munnynck

  Barbara De Munnynck is schrijver, spreker en freelance journalist. Ze was eindredactrice bij ELLE en maakt deel uit van literair...