LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 16 / 19 april

19 apr, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Liefde de vluchtige holte van Elly Stolwijk (Inge Bak)

De favorieten van Marc Bruynseraede

Recensie van de bundel Vergrootglasogen van Paul Soete (Ivan Sacharov)

Interview met Judy Elfferich, "Om iets te begrijpen van de mensen en de wereld, heb je verbeeldingskracht nodig.” (Inge Boulonois)

 

Recensie van de bundel De droom van eb inkt diervoer van Erik Bindervoet (Peter Vermaat)

Klassieker 240, een bespreking van het gedicht Daimoon Megas van Christine D'haen (Hettie Marzak)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

De haren van Vos, column van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"Alle techniek is de basis voor iets moois", uit het interview met Jan Runhardt, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Op 15 april verscheen DICHTER. corona - de wereld staat stil. Na alle getallen en statistieken over corona is het woord nu aan de dichters. Grote namen en aanstormend talent dichten over het virus. Verwoord zoals alleen dichters dat kunnen. De zachte binnenwereld in de prachtige tekeningen van Leandra du Pau sluit er naadloos op aan.

De Uitdaging is een project van Elize van der Werff en Gerard Beentjes. Dichter Gerard Beentjes begon met elke dag een kort gedicht te schrijven op maandag  16 maart, de dag van Rutte’s verhaal in het Torentje, en stelde zichzelf de uitdaging door te gaan, zo lang als de maatregelen van kracht zijn. Dinsdag 30 maart, Dag 15, is kunstenaar Elize van der Werff begonnen met dagelijks een tekening te maken bij het gedicht.
De afleveringen worden iedere dag gratis verspreid via e-mail en zijn ook terug te vinden op bijvoorbeeld Facebook. Wilt u ze ook in de mailbox, klik dan hier.

Hugo de Haas van Dorsser van  KVHW/Wordbites stuurt je een - voor jou ingesproken -gedicht als je hem een appje stuurt en maakte een show op Spotify: De aflevering Plotscast - #2. Binnenstebuiten van Plotscast.

Ook Feest der Poëzie heeft haar activiteiten uitgesteld dan wel online gezet. Het programma in het kader van Theater na de Dam, De liederen van Mordechai Gebirtig,  in samenwerking met Uitgeverij HetMoet op 4 mei, kunt u volgen via dit YouTube-kanaal!

Meer moois op YouTube:
Alles komt goed, gedicht geschreven en ingebeld door Moses Roffa
Afleiding van Lennert Ras
Een ander virus van Casper Van Der Plas
Binnenblijven door Kirsten Roos
Liefde in tijden van Corona door Diet Groothuis
en poëzie van Kerima Ellouise op muziek gezet door Guido De Pelsmaeker en gezongen door Bert Van Roosendael

Een heerlijk tegengeluid door Delphine Lecompte.

‘Goddank, de crisis is voorby, jullie zullen je heele leven het gevoel hebben dat je in je jonge jaren een nachtmerrie hebben gehad’, schreef Arthur van Schendel in 1945 aan een jeugdige kennis en hij vatte daarmee de stemming goed samen. Maar niet iedereen haalde opgelucht adem: voor sommige schrijvers was de bevrijding juist het begin van de ellende. Je leest er alles over in de nieuwe online tentoonstelling van het Literatuurmuseum.

 

Meander op andere plaatsen

 

"WHAT YOU WON’T UNDERSTAND, at least until you go there, is just how beautiful Hiroshima is. All pearled glass and hopeful steel, because all of the buildings are relatively new, of course. Six channels of the Ōta River divide and recombine on their meander toward the sea, leaving behind a hilly, green archipelago."

uit The Penguin Book of Hell, Scott G. Bruce (ingestuurd door Gerard Scharn)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten