LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 26 / 28 juni

28 jun, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Inzake dit huis van Hester Knibbe (Johan Reijmerink)

Gedichten van Julien Holtrigter

Recensie van de bundel Het buikje van de kikker van René Hooyberghs (Marc Bruynseraede)

Interview met Peter WJ Brouwer, "Het nieuwsgierige jongetje." (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Lippebiter Fan L. / Lippenbijter van L. van Anne Feddema (Hans Puper)

Gedichten van Koen Vlerick

Misverstanden, column van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"Het is tijd voor een radicale transformatie.", uit het interview met Heather Christle, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

 

Nieuwsflits

Op 25 juni jl overleed Hans Sleutelaar. Hij was de dichter van een klein oeuvre, maar hij speelde een niet te onderschatten rol als redacteur. Bij het grote publiek was hij niet heel bekend, maar in de kringen van de Zestigers - Armando, Vinkenoog en Vaandrager - was hij invloedrijk. Van hem is de beroemde zin: ‘Wollt Ihr die totale Poesie?’

De winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2020 is bekend: Jens Meijen. Hij krijgt de prijs voor zijn frisse en originele poëziedebuut Xenomorf, een uitgave van De Bezige Bij.
'De blik van Meijen is in tegenstelling tot die van veel andere debutanten van dit jaar niet naar binnen gericht, maar naar buiten gekeerd. Met lede ogen beziet hij hoe het klimaat naar de klote gaat, idealen onoprecht zijn, vooruitgang tegelijk ook achteruitgang is en het debat wordt gedomineerd door woede,' schrijft de jury, die bestond uit Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens.

De Constantijn Huygens-prijs 2020 is toegekend aan kinderboekenschrijver Guus Kuijer. De jury roemt de auteur als "een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur". Dat is bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma Kunststof.

De Corona Haiku Kukai is gewonnen door Ivonne Liebregts. Een boekje vol met corona haiku's kunt u hier vinden. Voor de Haibun Wedstrijd 2020 kunt u nog tot 1 augustus insturen. Een Haibun is een vorm van Japanse dichtkunst waarin zowel proza als poëzie aanwezig zijn.

Het thema van de 29ste editie van de Plantage Poëzieprijs is 'Kringloop'.
De kringloop van de seizoenen, van het water, van de geschiedenis, van de natuur, van de bloedsomloop, van de kringloopwinkel, van de planeten, van eten en gegeten worden, van bouwen en breken, groei en verval, belofte en schuld, noem maar op.
U kunt uw gedicht hier insturen tot uiterlijk 1 augustus.

POEZIECENTRUM NEDERLAND BESTAAT 20 JAAR. Het begon in 2000. Wim van Til, grondlegger van het Poëziecentrum Nederland (PcN) besluit zijn privécollectie poëzie open te stellen voor een breed publiek. Gerrit Kouwenaar opent in 2006 wat voortaan officieel Poëziecentrum Nederland heet en sinds 2014 onderdak vindt in Nijmegen.
Anno 2020 is Van Tils verzameling onderdeel van de PcN-collectie met meer dan 20.000 dichtbundels (vanaf grofweg 1880), bloemlezingen, secundaire literatuur, curiosa en een schitterende audiovisuele collectie.
Het PcN gonst al jaren van de activiteiten: poëziecursussen, elke maand in Ontmoet de dichter een  live interview met een dichter van naam, een Open podium, lunchpauzepoëzie waar nieuwe dichtbundels worden besproken, een maandelijkse stadswandeling langs literaire plekken in Nijmegen, een leeskring, het project De boer op. En wie ongestoord wil snuffelen in de dichtbundels kan alle dagen terecht.
Twintig jaar Poëziecentrum Nederland verdient een stevig feest. Er ligt een prachtig jubileumprogramma klaar met onder andere de H.H. ter Balktlezing door Marjoleine de Vos, de 150ste Ontmoet de Dichter met Hans Tentije of Judith Herzberg, en de presentatie van het boekje Uit liefde voor de poëzie. Daarin bijdragen van onder meer Hester Knibbe, Maria Barnas, Marijke Hanegraaf, Kila van der Starre en Jeroen Dera. In samenwerking met Galerie De Natris in Nijmegen is er het project Beeldende kunst en poëzie, waaraan elf jonge dichters plus de oprichter van het PcN een bijdrage leveren. En er is nog veel meer te genieten.
Corona of niet, 20 jaar Poëziecentrum moet worden gevierd! Daarom schuiven we de jubileumactiviteiten door naar 2021. Volgend jaar wacht de liefhebbers van poëzie alsnog een sprankelend jubileumprogramma. Met dit najaar in Meander alvast als voorproefje een interview met grondlegger van het PcN, Wim van Til.
Het PcN houdt u via haar website op de hoogte van haar jubileum- en andere activiteiten. (Tekst Riny Jans)

 

Meander op andere plaatsen

NRC, 10 april 2020, uit de recensie van Thomas de Veen over de roman De herinnerde soldaat van Anjet Daanje (ingestuurd door Alja Spaan)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten