De afgelopen week op de site van Meander
Recensie van de bundel En de bomen van Patrick Conrad (Marc Bruynseraede)
Nieuwjaarsgedicht Anne Marie de Wit
Recensie van de bundel Rennen naar het einde van honger van Esther Jansma (Kamiel Choi)
Interview met Kila van der Starre, "Alle dichters, op straat geboren" (Truus Roeygens)
Recensie van de bundel Joodse Gedichten van Nachoem M. Wijnberg (Martijn Benders)
Gedichten van Monique Leferink op Reinink
De kunst van het vergeten, column van Karel Wasch
Deze week op de site van Meander
"een nieuwe hobby: aandachtig gedichten lezen, er verliefd op worden en dan uitleggen hoe dat komt.", uit het gesprek met Joost Dancet, donderdag online!
Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.
Nieuwsflits
De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, CPNB neemt Hebban.nl over. "In een korte tijd heeft Hebban.nl zich kunnen ontwikkelen tot het belangrijkste online lezersplatform van Nederland. Zij hebben ongelooflijk veel kennis opgebouwd in het online bereiken van lezers. Hebban.nl inspireert lezers en helpt ze te kiezen tussen al die mooie boeken die worden uitgegeven.”, aldus de directie van de CPNB.
7.023 gedichten van 1.928 verschillende dichters werden ingezonden om mee te dingen naar de grootste prijs voor één gedicht ooit, dat zijn er toch behoorlijk minder dan bij aanvang van de Turingwedstrijd die in 2009 gelanceerd werd door de Poëzieclub en de Turing Foundation (16.000). Maar de jury heeft er haar handen vol aan. Op 3 februari wordt de top 1000 van De Gedichtenwedstrijd bekendgemaakt, begin maart de top 100 en natuurlijk de winnaar.
107 Nederlandse dichtbundels - uitgegeven bij een uitgeverij of in eigen beheer in het afgelopen jaar - zijn ingestuurd voor De Grote Poëzieprijs. De longlist wordt 3 februari bekendgemaakt, de shortlist eind maart en de winnaar in juni.
Toen in oktober 2020 bleek dat de Nobelprijs voor Literatuur in 2020 naar de Amerikaanse dichteres Louise Glück ging, was het stil in literair Nederland. Glück bleek hier nagenoeg onbekend. Op middelbare scholen keken docenten Engels en Nederlands elkaar onwetend aan: wie is zij?
Alle reden dus om Glücks gedichten te introduceren bij middelbare scholieren. De wedstrijd die Lerarenvereniging Levende Talen Nederlands uitschreef, ging over het vertalen van het gedicht Telescope. Naar schatting meer dan 1500 leerlingen zijn hiermee bezig geweest.
De beste vertaling is van de hand van een groep leerlingen van de Nederlandse school in Frankfurt. De gelauwerde vertalingen zullen binnenkort worden gepubliceerd op de websites Scholieren en Levende Talen Nederlands.
De jury bestond uit dichters Lies van Gasse, Thomas Möhlmann en literair vertaler Robert Dorsman.
Van 28 januari tot 3 februari is de Poëzieweek. Het thema is: 'Samen'. Het poëziegeschenk wordt geschreven door Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi.
Tal van online activiteiten in die dagen, we noemen het Poëziesymposium Alkmaar Dichtstad (28 januari) met oa. dichters Ingmar Heytze en Justin Samgar, het Poetry on Impact project van Poetry International met oa. Tsead Bruinja en Rodaan Al Galidi en natuurlijk de 'zachte krachten' van het Feest der Poëzie.
Poëzie op vreemde plekken
Doe maar gewoon
Doe mij maar een gewone koe
in een gewone uiterwaard
aan het gewone water van de Waal.
Doe mij het licht van vroeger maar,
een boer die als een wilg geworteld is,
en als het even kan O Heer,
die fietser nog een keer,
die ene fietser op zijn Fongers
op de dijk.
Koos van Zomeren,
geschreven voor het project ‘Roodbont’, 2003
(Ergens langs de Waal onder Buren, ingestuurd door Jan Servaes)
Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.
Veel leesplezier!
Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.