LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Hoe klinken de gedichten van Slauerhoff op wereldmuziek?

6 apr, 2021
door Janine Jongsma

J. J. Slauerhoff (1898-1936), geboren in Leeuwarden, was een van de belangrijkste Nederlandse dichters en romanschrijvers tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog (het interbellum). Vanaf 1921 begon Slauerhoff zijn eerste gedichten te publiceren in een literaire tijdschrift en zijn debuut volgde twee jaar later. Hij laat een schat aan werk na, waaronder tien dichtbundels. Slauerhoff was bij uitstek een romantisch dichter, zijn gedichten getuigen van rusteloosheid, onvrede met het bestaan, heimwee naar het onbereikbare en een sterke identificering met verschoppelingen, met mensen die tegen de maatschappelijke stroom inzwemmen.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Slauerhoff zijn eerste gedichten schreef. Eléonor & Gerry De Mol hebben teksten van de Nederlandse dichter/schrijver J.J. Slauerhoff op muziek gezet. De release kwam uit in het kader van de Wereld Poëziedag 21 maart jl. en wordt ondersteund door de Vlaamse Unesco Commissie en het Poëziecentrum. Het album heet: Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld. De titeltrack is ook de nieuwe single.

Op het album zien we bekende gedichten voorbij komen zoals bijvoorbeeld: ‘De vrouw aan het venster’, ‘Saudade’, ‘Woningloze’, ‘Voor de verre prinses’ en het erotische ‘Woorden in den Nacht’:

Woorden in den Nacht

Voel je hoe ik naar je toe kom?
Je bent naakt in den nacht.

Wacht, ik doe eerst een doek om.
Nog niet, nog niet.

Liefkoos mij, zacht.
Zeg dat je mij mooi vindt
En alleen door te streelen
In ‘t donker, mij ziet.

Zullen wij spelen,
Dat wie ‘t eerste lacht,
Moet ondergaan
Wat de ander bedacht?

O, laat het doorgaan,
Totdat wij doodgaan.
Alles wat hierna komt

Is niets dan Dood, vermomd
In schijn van Leven.
Neem mij weer, wacht nog even.

Toen ik naar dit nummer op het album luisterde kwam de tekst nog indringender naar voren, de prachtige stem van Eléonor klinkt sensueel en door de muziek waande ik mij in Portugal. Dit bleek aardig te kloppen want op haar website staat: ‘De Belgische Eléonor mixt folk, roots, jazz, neo-klassiek en fado. Je meandert tussen verschillende tradities, culturen en genres. De warme, gevoelige en wendbare stem van Eléonor kneedt dit alles tot subtiele en poëtische wereldmuziek.’ En dat doet het zeker. Luister zelf naar: Woorden In De Nacht.

Hoe twee Vlaamse muzikanten ertoe komen om een cd met gezongen gedichten van de Leeuwarder dichter op te nemen, vroeg het Friesch Dagblad zich af. De Mol zegt hierover: ‘Slauerhoff schreef niet alleen verhalen, hij was er zelf ook één. Hij deed wat veel mensen gedaan zouden willen hebben toen ze jong waren: weg gaan. Daarmee blijft zijn verhaal actueel. Het voedt een romantiek die ook een beetje rock-’n-roll is.’ Zangeres Eléonor geeft als antwoord: ‘Het zoekende in zijn karakter, de onrust, zijn reizen, het feit dat hij zich nergens echt thuis voelde en zijn kleurrijke gevoelsleven: de dichtende scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff intrigeert als persoon.’

De Vlaamse muzikanten zijn niet de enige die de gedichten van Slauerhoff op muziek hebben gezet. De Portugese fadozangeres Cristina Branco heeft eerder een cd uitgebracht met vertalingen van Slauerhoffs gedichten. Zij wordt hierin gevolgd door de Friese fadozangeres Nynke Laverman die een cd maakt met Friese versies van de poëzie.

Het is niet zo gek dat het korte leven van Slauerhoff tot de verbeelding spreekt. Op de website van het literatuurmuseum staat zijn levensverhaal beschreven met interessant fotomateriaal uit iedere periode. Zoals zijn jeugd, zijn studententijd, zijn leven als scheepsarts, de vrouwen in zijn leven en zijn te vroege dood.

Op deze cd staan mooie luisterliedjes, de gedichten van Slauerhoff komen tot leven door meeslepende wereldmuziek. Eléonor & Gerry De Mol nemen je als vanzelf mee in de saudade. Ze blijken allebei al eerder gedichten naar muziek omgezet te hebben en hun liefde voor wereldmuziek sluit goed aan bij Slauerhoffs poëzie die tenslotte ook verlangen en weemoed uitdraagt. Ik sluit af met de videoclip van de singel van het album dat vanwege het uptempo uitstekend in de hedendaagse hitlijsten past: Ik had mij het leven anders voorgesteld.

     Andere berichten

Betty van Rijk

Betty van Rijk is geboren en opgegroeid in Oud-IJsselmonde, een dorp langs de Maas. Ze schrijft filosofische essays, korte verhalen en...

Monique Leferink op Reinink

Monique Leferink op Reinink was jarenlang werkzaam als psychotherapeut, nu vooral als docent, supervisor en bestuurslid van haar...

Hazina

Hazina

Hazina is schrijver en dichter. In haar werk komt haar liefde voor rafelranden en het mysterieuze naar voren. Eerder stond haar werk in...