LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (16)

26 okt, 2021
door Kamiel Choi

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Een gedicht is goed wanneer de taal lijkt te toveren. Het hangt dus ook van de lezer af of een gedicht goed is. We kunnen met de abstractie van een ideale lezer een objectief criterium benaderen.
Taal lijkt te toveren wanneer de metaforen en de muzikaliteit zorgen voor een spanning die de lezer raakt. Er hoeft geen boodschap te zijn die de lezer moet begrijpen. In een goed gedicht vallen de juiste woorden op exact het juiste moment, dat wil zeggen de lezer krijgt die indruk.
Wanneer we een goed gedicht analyseren ontdekken we nieuwe dingen die de dichter heeft bedoeld en merken dat het heel zorgvuldig is geschreven, maar aan het eind van de analyse blijft er iets raadselachtigs, ongrijpbaars over. Een goed gedicht voert ons spelenderwijs van de woordenboekbetekenis naar de onderliggende muzikaliteit, zonder dat we het begrip op hoeven geven.

Kamiel Choi is filosoof, schrijver, dichter en recensent.

 

foto (c) Alja Spaan, Londen, 29 maart 2013

     Andere berichten

Moeder der bannelingen

Moeder der bannelingen

door Rogier de Jong   In 2010 ging een lang door mij gekoesterde wens in vervulling: een rondrit door het noordoosten van de...