LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 9 / 26 februari

26 feb, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Ruimtes aan de rand van Ludwien Veranneman (Hettie Marzak)

Gedichten Alja Spaan

Recensie van de bundel De wolf is terug van Sander Meij (Peter Vermaat)

'Ik noem het expressiedrang.' Interview Odile Schmidt (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel De teen van Akinfejev van J.H. van Geemert (Æde de Jong)

Gedichten van Enno de Witt

Wat het bloeivermogen van woord en syntaxis vermagcolumn van Hans Puper


Deze week op de site van Meander

Dichter Rob Van de Zande: een romanticus pur sang. Een uitwisseling met het blog Kunstpoort, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

 

Vanmiddag om 15.00 uur de Presentatie REALmag. #8 The Real te Breda in galerie Sylvia Thijssen. Met gedichten van Louis van Londen, interviews en voordrachten van oa Frans A. Brocatus en Liliane Waanders.
Real Mag is een zichzelf ontdekkend magazine over identiteit, kunst en wetenschap.

MUGzine no 16 alweer...het schrift vol poëtische vluggertjes. Voor mensen die wakker liggen van onzichtbare olifanten die door de kamer stampen. Vor wie poëzie wil horen in het zoemen van een mug. Mugzine is een uitgave van Poetry Affairs en MUGbooks.

De Friese dichters Tsead Bruinja, Nynke Laverman en Elmar Kuiper gebruiken verschillende talen in hun werk. Filmregisseur Ester Eva Damen maakte samen met hen een reeks beeldvertellingen, steeds rondom een Fries gedicht. Een deel van haar jeugd woonde Ester Eva in Friesland. Ze keerde terug met de camera om aansluiting te zoeken bij een tijd die ze in haar leven apart had gezet. Het horen van de Friese taal bracht haar bij vergeten gevoelens. Zaterdag 4 maart in Perdu, 19.30 uur, drie poëziefilms en een voordracht onder de titel Rûzje Wyn – Fluiser Wind – Whisper Wind. Reserveren hier. Bekijk ook via Fryslân Dok met achtergrondinformatie over dit poëzie-filmproject. Dat kan via Omrop Fryslân of NPO2.

De achtste lichting van Creative Writing ArtEZ studeert (alweer) af! Groots! Met Vliegdekschip Karperpaviljoen, een uitgebreid, altijd-bewegend afstudeermoment. Deze feestelijke avond zal plaatsvinden op donderdag 9 maart in het Posttheater in Arnhem, 20.00 uur. Graag even reserveren.
Alvast kennis maken met de makers kan via ons instagram account!

Op zaterdag 18 maart 20.30 uur nodigt het Feest de Poëzie u uit in het Torpedo Theater voor een kroegavond van rond 1900 zoals die op de Nes en op het Rembrandtplein beleefd kon worden in Café Mille Colonnes. Tijdens de voorstelling brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder anekdotes van en over het kroegleven van de Tachtigers, de beroemde dichters en schrijvers die in de jaren 1880 en 1890 de Nederlandse literatuur vernieuwden.

De dichtmiddag in Eijlders van 19 maart a.s. heeft een volledig Vlaams karakter. Volgens onbevestigde bronnen hebben zich bij de Vlamingen al 14 dichters aangemeld om hun poétische kunsten ten gehore te komen brengen. Wil je ook? Stuur dan een bericht naar dit adres.

In de jury van de P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie zitten Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en Kila van der Starre.

De genomineerde bundels voor de Herman de Coninckprijs 2023 zijn: Mythen en stoplichten (Prometheus) van Alara Adilow, Plooi (De Geus) van Babeth Fonchie Fotchind, Oerhert (Atlas Contact) van Astrid Haeren, oeverloos (Pluim) van Nisrine Mbarki, Bewijs van bewaring (Querido) van Iduna Paalman en Waar is het lam? (De Bezige Bij) van Mustafa Stitou.
De Herman de Coninckprijs heeft betrekking op de dichtbundels die tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 zijn verschenen. In totaal werden door de uitgevers 116 bundels ingestuurd, waarvan 32 debuten. Eén van de genomineerde bundels moet een debuut zijn.

Schrijverscollectief Fixdit maakt in samenwerking met literair tijdschrift en platform
De Gids de Fixdit Podcast Moderne klassiekers. Een langlopende podcastreeks waarin om de twee maanden een opmerkelijk literair werk wordt belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke spraken kenners over het werk van Anna Blaman, Carry van Bruggen, Mary Dorna, Hella S. Haasse, Virginie Loveling, Lin Scholte, Ida Simons en Andreas Burnier.
Hier de nieuwe podcasts over Marga Minco. Je abonneren kan hier.

De nieuwe Feest der Poëzie Podcast met o.a. vertaler Maarten Asscher over de gedoemde geliefden Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas staat online. De bundel Two Loves/Twee liefdes met nieuwe vertalingen van gedichten van Douglas, brieven en gedichten, samengesteld door Simon Mulder is hier te bestellen.

 

Readymades


Ten harten

Niets meer aan veranderen!

Docenten, breek jullie rode potlood in stukken en eet ze op.
Recensenten, sla jullie scherm in scherven en emigreer.

Dit rake rijm is geschreven door een beminnelijke dichter, een inventieve bandenlichter, een eerlijke taalkunstenaar die met zijn spaaksleutel midden in de wereld staat en aan de buren denkt.

© tekst Jos van Hest
© foto Martin Wijtgaard

 

Waarom deze regels? (15)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Monique Wilmer-Leegwater kiest

Plotseling stuit de wandelaar hier op de oude
reuzeneik, als een versteende eland met een
onmetelijk gewei staat hij voor de zwartgroene vesting
van de septemberzee.

Tomas Tranströmer,
uit De herinneringen zien mij, vertaling door Bernlef, De Bezige Bij

Zweden voelt als een tweede thuis voor mij. Door deze regels van Tranströmer waan ik me op de plek die hij beschrijft en weet ik, zie ik hoe het daar is. En hoe nietig ik ben.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten