De afgelopen week op de site van Meander
Recensie van de bundel Tijgerbrood van Ruth Lasters (Marc Bruynseraede)
Sneeuwwitje op haar Elburgs, column Jan van der Vegt
Recensie van de bundel Lichttabletten van Jacob Groot (Douwe Wilts)
'Hij grijnsde, ik gruwelde', interview Fleur Bourgonje (Sander de Vaan)
Recensie van de bundel Simones en Dianina van Liesbeth Lagemaat (Hettie Marzak)
Klassieker 269, een bespreking van het gedicht Man met piano, Kiev, Oekraïne, 2014 van Peter Verhelst (Herbert Mouwen)
Honderd jaar Dada, column van Hans Franse
Deze week op de site van Meander
'Ik denk niet echt dat de poëzie een rol heeft, dat is net de aantrekkingskracht.', uit het interview met Sara Eelen, donderdag online!
Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.
Nieuwsflits
Op 13 maart 2023 was de rechtszaak over Sanda Dia, de KU Leuven-student die op 7 december 2018 om 15:17 overleed na de barbaarse doop van de studentenclub Reuzegom. Hij was 20. Op zaterdag 18 maart lazen de ‘Dichters in Beweging’ van Leuven gedichten voor die ze speciaal hebben geschreven als eerbetoon aan Sanda Dia, om hem een STEM te geven. En als morele steun voor familie en vrienden.
Tien dichters schreven dertien gedichten, elk met een eigen stem en vanuit een eigen benadering. En die dichters zijn niet van de minste. Een aantal behaalde prestigieuze poëzieprijzen. Elke dichter publiceerde, meestal via de gekende Leuvense Uitgeverij P.
“Dichters in Beweging” is een jonge vereniging van dichters en poëzieliefhebbers uit Leuven en verder. Zij hebben als doel poëzie te koppelen aan sociale inzet en actie. Stichter-bezieler van dit initiatief is Hilde Desmet, haikudichteres.
Vanmiddag in de hoofdstad ruim dertig dichters uit Vlaanderen en Nederland over 'waar ligt mijn liefde'. Dat mag duidelijk zijn: in Eijlders, vanaf 14.00 uur.
Voor de 22e keer Poëzie in de Branding met gedichten op palen in de branding. Een deskundige selectiecommissie zal zich over het (anonieme) werk buigen en een selectie maken van ca. 25 gedichten, die naar verwachting vanaf 17 mei t/m 7 juni 2023 in de branding bij Bergen aan Zee zullen staan. Het thema van 2023 is: STRANDKASTELEN.
De inzending kun je sturen naar dit adres tot 7 april a.s.
Op tweede paasdag 10 april is het tijd voor het Wintertuinfestival, hét jaarlijkse literatuurfestival in Doornroosje Nijmegen. Het festival viert uitgesproken verhalen in iedere vorm. Het thema van deze editie luidt Je bevond je hier en staat in het teken van plaats- en tijdsbepaling. Samen met festivalbezoekers wordt dit thema onderzocht in voordrachten, interviews en (muzikale) performances met onder meer Marjolijn van Heemstra, Ellen Deckwitz en Asha Karami.
Daarnaast lees je vanaf 21 maart poëzie in de buitenlucht van onder meer voormalig stadsdichter Wout Waanders op vijftien plekken in de Nijmeegse binnenstad.
Het Boekenweekgedicht, geschreven door Tsead Bruinja, vertaald door Hettie Marzak in het Helmonds en door Ingrid Glorie in het Zuid-Afrikaans.
Het lentenummer van DICHTER. gaat over dodenherdenking. De dichters van DICHTER. schreven nieuw werk. Beeldend kunstenaar Tom Heerschop tekende voor dit nummer. Te koop hier. Een uitgave van PLINT.
Readymades
Breukbanden
De mooiste woorden kwam ik tegen in de Nieuwe Looiersstraat op weg naar De
Slegte. Mijn dag was al goed voordat ik in dat boekenmassagraf een tweedehandsbundel van een fameuze dichter zou hebben gescoord.
Aardappelhandel! Jezus, die a’s en die rijmklank van ‘pul’ en ‘dul’. Jaloezieën! Door
het meervoud een subliem en waanzinnig heftig woord. Rolluikenfabriek! Zeg het drie keer achter elkaar en het gaat denderen in je hoofd. Ziekenverplartikelen! Een
excellent neologisme met heerlijke ie’s. Op het ritme van breukbanden, breukbanden, breukbanden danste ik in de Vijzelstraat De Slegte voorbij.
© Jos van Hest
Waarom deze regels? (18)
In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Annet Zaagsma kiest:
Je naam wordt nog elke dag geroepen, op markten,
in kamers, op straathoeken, niemand
die weet dat het de jouwe is. Ze zoeken je,
iemand, ze vinden je niet, je bent gevonden
je bent hier.
uit: Eenzame uitvaart #277: Drie truien en een vest, © Mark Boog
Wat voor mij de mooiste, dierbaarste regels zijn vind ik moeilijk te zeggen. Ik heb geen speciale toepasselijke zinnen met eeuwigheidswaarde die me op belangrijke momenten te binnen vallen. Wat me raakt of een tijdje bijblijft sluit vooral aan bij waar ik op dat moment voor open sta. Vanochtend bijvoorbeeld werd ik getroffen door de regels die Mark Boog schreef voor een onbekende meneer die begraven werd in Amsterdam. Ik werd ontroerd door de troostende woorden, en verdrietig door de eenzaamheid die uit het gedicht spreekt. Triest maar heel mooi.
Dat je uiteindelijk toch gevonden wordt.
Veel leesplezier!
Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.