LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Poetry International viert de verbeeldingskracht van dichters

25 mrt, 2023

 

Onder het motto There is a poem for that! viert het 53ste Poetry International Festival Rotterdam van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni a.s de grenzeloze verbeeldingskracht van de poëzie. Dichters hebben werkelijk overal al wel een gedicht over geschreven. Met hun verbeelding verrijken ze de jouwe. Tijdens het festival kan het publiek genieten van de vele poëzielezingen, inspirerende workshops, avontuurlijke tours, verdiepende themaspecials en interviews en feestelijke Poetry Nights. Je kunt het zo gek niet bedenken of There is a poem for that! De kaartverkoop is inmiddels gestart, met voordelige early bird-tickets met 25% korting!

Ada Limón, Justin Perez, Claudia Rankine en Kei Miller
Eerste headliners bekend

foto © Lucas Marquardt


foto © Linelle Deunk

Met de beste dichters van over de hele wereld wordt de komende festivaleditie een ongekend feest. Zo komt Ada Limón, de ‘Dichter des Vaderlands’ van de VS, de eerste van Latijns-Amerikaanse afkomst. Ook kijken we uit naar de optredens en masterclass van de dove performer Justin Perez; zijn gebarentalige voordrachten zijn spectaculair en weten iedereen – doof én horend – te raken, wat hem wereldwijd een grote bron van inspiratie maakt. Andere grote namen zijn de gelauwerde Amerikaanse Claudia Rankine, de Jamaicaanse dichter Kei Miller, de Vietnamees-Amerikaanse Paul Tran en de Poolse A.I. & deep learning specialist Radoslaw Jurczak. Ook de Nederlandse dichters Ingmar Heytze en Simone Atangana Bekono lezen hun mooiste gedichten op het festival. Erik-Jan Harmens ontmoet een ‘bekende Nederlander’ in een programma over zijn guilty pleasure, de poëzie van BN-ers.

Vrijdag 9 juni Experiment

Poëzie in het donker, chatbots, artificial intelligence, het alfabet van de toekomst; vrijdag 9 juni staat het Poetry International Festival in het teken van het experiment, want of het nou over het ontstaan, de uiteindelijke vorm of de presentatie van poëzie gaat, het kan altijd verrassend anders. Een avontuurlijke avond waarvoor Poetry o.a. samenwerkt met Mooie Woorden, het Utrechtse letterenpodium rondom Lisa Weeda e.a. en het Rotterdamse Art, Architecture & Designcollectief Studio Liminaal. De avond begint alvast goed met de openingsparade geregisseerd door Rajiv the Chief en zijn team, waarin alle festivaldichters op hun best in de spotlights zullen staan.

Zaterdag 10 juni Imagine

Tussen de eerste feature film in de ochtend en de Poetry Night Afterparty ‘s avonds laat beleef je op zaterdag 10 juni een bomvolle festivaldag met heel veel optredens van dichters, schrijf- en vertaalworkshops, interviews en themaspecials. Deze dag zie je heel veel internationale dichters optreden, het festival zet daarnaast onder meer poëtische science fiction in de kijker. Er is een talk over first drafts of eerste versies, samen met Uitgeverij Atlas Contact wordt de splinternieuwe Nederlandse vertaling van Citizen: An American Lyric van Claudia Rankine gepresenteerd en met literaire podium Extra Extra staat een literaire kroegentocht op het programma. Er staan food trucks met heerlijk eten, er is muziek, er zijn boeken en er is een open podium, het is een wereld op zich.

Zondag 11 juni Celebration

Hoe persoonlijker, hoe universeler. De inspirerende dichterlijke kijk op alledaagse of juist unieke gebeurtenissen doet ertoe en dat wordt op deze zondag gevierd! Zo wordt de poëzie van dove dichters in het zonnetje gezet, center stage, worden er prijzen uitgereikt als de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut en de Brockway Prize voor de beste poëzievertaling uit het Nederlands. De verbeeldingskracht van kinderen komt aan bod tijdens de kindertalkshow Poetry Kids en Erik Jan Harmens belicht zijn guilty pleasure – de poëzie van BN-ers – met … (surprise!). Tot slot brengt het festival een ode aan de onvergetelijke Remco Campert die vorig jaar overleed en kun je mee met een avontuurlijke poëtische tocht door de Rotterdamse wijk Katendrecht. Poëzie, poëzie, poëzie, feest!

There is a sign for that!

Van het welkom aan de deur tot de voordrachten in de zalen, op zondag 11 juni stelt Poetry International alles in het werk om ervoor te zorgen dat doven en horenden elkaar ontmoeten en zich allemaal even welkom voelen op het festival. Alle festivalevents zijn die dag in gebarentaal te volgen. Hoogtepunt is het optreden van de Amerikaanse dove dichter Justin Perez, de expressieve Perez verzorgt ook een masterclass Visual Vernacular. In de workshop There is a sign for that! staat de poëzievertaling in gebarentaal centraal, en in het Gebarencafé in de foyer bestel je je drankje even makkelijk in gebaren- als in gesproken taal.

Poetry Kids op zondagochtend

Je kindertijd de mooiste tijd van je leven? Ook als kind zit je hoofd vaak bomvol vragen en loop je al regelmatig tegen dingen aan waarvan je niet weet wat je er mee aan moet. Poetry International biedt raad! Samen met Studio Kleine Lettertjes presenteert het festival op zondagochtend 11 juni een actief poëzieprogramma voor kids, met een kindertalkshow en optredens van dichters met gedichten waar je iets aan hebt. Weet je even niet hoe iets aan te pakken, dan zijn er ook voor de jongsten onder ons al dichters die je de weg kunnen wijzen. Bij inloop kunnen de kinderen Silent Poetry-koptelefoons opzetten, luisteren naar ingesproken gedichten en verbeelden wat ze horen.

There is a poem for that!

Poëzie brengt je overal. Ontmoet op het 53ste Poetry International Festival verrassende dichters uit de hele wereld en laat je inspireren door hun grenzeloze verbeeldingskracht; als optimistische bron van nieuw inzicht, als deep learning methode voor een hoger Bruto (Inter)Nationaal Geluk en als kansrijk alternatief scenario voor een duurzamere toekomst. Dichters hebben werkelijk overal al wel een gedicht over geschreven, dus kom en verrijk je blik: “Elon Musk is Dying on Mars”? There is a poem for that!

Meer informatie en tickets (early bird) hier.
Vier laatste afbeeldingen © Poetry International

     Andere berichten

Als de zomer eens komt

door Hans Franse   Ik houd erg van ‘petite histoire’, de geschiedenis van kleine mensen soms in een grootse tijd. Wij kennen dan de...

Kunst en afgunst

Kunst en afgunst

door Rogier de Jong     Afgunst Afgunst, adder, is geduldig, haar beet verraderlijk. De overvloed aan stenen, gras en...

Waar een busreis toe leiden kan

door Marc Bruynseraede   In de jaren zeventig kwam ik in contact met Ton Luiting, dichter-journalist bij De Gooi- en Eemlander en...