LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Zonlicht

13 jun, 2023

 


stond ik zo aan de zomerrand kwam er een
opgeruimde klant droeg krijtwitte
schoenen donkerblauwe broek vroeg ik of
ik mee kon varen en mijn koffer was geruit
floot die man een meeuwenlied en groen dat
de peppels waren op het water mag ik niet
en waar haal ik een boot vandaan zei hij
keek naar zijn broek en plukte eraan en ik
zei zorgeloos dat maakt niet uit u bent in
elk geval matroos

© Herta Müller
uit De rokkenjager en diens bijdehante tante,
vertaald uit het Duits door Ria van Hengel, De Geus, 2011Herta Müller (Nițchidorf, 17 augustus 1953) is een Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst. Haar werk wordt tot de wereldliteratuur gerekend. In 2009 kreeg zij de Nobelprijs voor Literatuur. Die blassen Herren mit den Mokkatassen verscheen in 2005.
Liggen in de zon

Ik hoor het licht het zonlicht pizzicato
de warmte spreekt weer tegen mijn gezicht
ik lig weer dat gaat zo maar niet dat gaat zo
ik lig weer monomaan weer monodwaas van licht.

Ik lig languit lig in mijn huid te zingen
lig zacht te zingen antwoord op het licht
lig dwaas zo dwaas niet buiten mensen dingen
te zingen van het licht dat om en op mij ligt

Ik lig hier duidelijk zeer zuidelijk lig zonder
te weten hoe of wat ik lig alleen maar stil
ik weet alleen het licht van wonder boven wonder
ik weet alleen maar alles wat ik weten wil.

Hans Andreus
uit Muziek voor kijkdieren, De Windroos, 1951Hans Andreus, pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant (Amsterdam, 21 februari 1926 – Putten, 9 juni 1977) was een Nederlandse dichter en schrijver van gedichten, romans, verhalen, hoorspelen, kinderverhalen en kindergedichten.
Jan van der Vegt schreef zijn biografie, De Prom, Baarn 1995. Herziene herdruk Amsterdam, De Bezige Bij 2006
Air

niet is het een bange hand die klampt en keelt het is een
wonderlijke hand jouw hand die mij heel
streelt heelt en zon oplegt

niet is het zoenen jouw zoenen maar spreken van dier
tot dier tot het zomer is en heuvels zingen

niet zijn het heuvels die mij doen klimmen en dalen
op de lange reis over zeven continenten van jouw lijf
het is een soort vliegen op de witte wolken
van jouw lijf en het is en het is jou zijn

want niet is het vliegen dit vliegen
niet is het mij zijn dit heel zijn
het is mij zijn en jou zijn en zon zijn

© Ilja Leonard Pfeiffer
uit De man van vele manieren, verzamelde gedichten 1998-2008, Singel Uitgeverijen 2012
opgenomen in de bloemlezing Waarom ben je niet bij mij, Arie Boomsma, Prometheus 2013Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk (ZH), 17 januari 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua. Zijn eerste poëziebundel verscheen in 1998, van de vierkante man, Singel Uitgeverijen. Sonnetten 2019 is de meest recente, verschenen in 2020.

foto © Alja Spaan, 4 juli 2016

     Andere berichten

Paul Bezembinder

Paul Bezembinder studeerde theoretische natuurkunde in Nijmegen. In zijn poëzie zoekt hij vooral in klassieke versvormen en thema’s naar...

Barbara De Munnynck

  Barbara De Munnynck is schrijver, spreker en freelance journalist. Ze was eindredactrice bij ELLE en maakt deel uit van literair...