LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 32 / 27 augustus

27 aug, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Mijn cloud, die de uwe is van Anouk Smies (Jan van Gulik)

Gedichten Enno de Witt

Recensie van de bundel Dat alles over liefde gaat van Bart Moeyaert (Peter Vermaat)

'als een pleidooi voor het bestaan'. Interview met Jan Lauwereyns (Gerard Scharn)

Recensie van de bundel Voor je er iets in ziet van Marjet Cliteur (Hettie Marzak)

GeertJan, column van Vincent van de Vrede

Jaap Harten: een camera van lentewind, column van Pieter Sierdsma


Deze week op de site van Meander

Taal zet altijd iets in beweging', uit het interview met Monica Boschman, donderdag online!

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Onze prachtbundel wordt herdrukt. U kunt hem hier bestellen.

Nieuwsflits

De bundel Oerhert van Astrid Haerens was het beste debuut van het afgelopen jaar en verdient daarom de Poëziedebuutprijs 2023. Eerder was de bundel genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs.

Vanmiddag in Rotterdam nog het staartje van het  Poëzie Lagogo festival met kade- en raamgedicht! Of u moet zin hebben in de 6e editie van De Groene Fee gaat vreemd, Breda, tot 18.00 uur met tevens een boeken-en platenmarkt.

Zaterdag 2 september van 14.00 tot 16.30 bij het Poëziecentrum Nederland kunt u luisteren naar (bijna) alle dichters die uitgegeven zijn bij het Poëziefonds Open.

De prijsuitreiking van de Plantage Poëzie Prijs vindt plaats op zaterdagmiddag 23 september in het Luther Museum in Amsterdam. De wedstrijd had als thema Rond.
Wie heeft het mooiste gedicht over rond geschreven?

Zondag 24 september van 14.00-16.00 uur organiseert Dichter bij de dood een poëziemiddag op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

Dinsdagavond 12 september is er weer een podium voor dichters beschikbaar bij Lege Stoelen in Zwolle. Aanmelden hier.

Tussen 24 september en 7 oktober komen duizend dichters voorlezen op de 1000 Dichters Marathon. Dit allemaal om de 40e editie van De Nacht van de Poëzie in Tivoli/Vredenburg, Utrecht, luister bij te zetten. Op 24 september wordt tevens de nieuwe Dichter des Vaderlands, Babs Gons, ingehuldigd. Haar eerste gedicht vormt het startpunt van de Marathon.
Alle optredens zijn online per livestream te volgen en hier terug te zien. Uiteindelijk vormen ze een online poëziebloemlezing van duizend voorgedragen gedichten, die samen de veelzijdigheid van de Nederlandse poëzie laten horen, in alle talen en dialecten die er in ons land worden gesproken. Organisatie: ILFU.

Het regent weer wedstrijden:

De Poëziewedstrijd Julia Tulkens in een nieuw jasje! De gemeenten Linter, Tienen en Landen organiseren samen met hun cultuurraden en Rotary Tienen opnieuw de poëzieprijs Julia Tulkens. Alle gedichtvormen worden aanvaard. Naast de al bestaande categoriën is er voor het eerst een categorie CVO Nederlands voor anderstaligen en OKAN klassen.
Deelnemen aan de wedstrijd kan enkel met een Nederlandstalig gedicht. Scholen kunnen in groep of per klas inschrijven. Het onderwerp is verbeelding.
Het wedstrijdreglement kunt u hier vinden. Het gedicht kunt u vanaf nu hier inzenden. Sluitingstermijn 16 februari 2024. De prijsuitreiking is op vrijdag 31 mei 2024 in Tienen.

Elders Literair organiseert weer haar poëziewedstrijd met als opdracht: schrijf een gedicht van maximaal 30 regels waarin niet het vluchtige en tijdelijke, maar het blijvende centraal staat; niet het snelle, maar het trage, niet het sentiment, maar het doorleefd gevoel. Deadline 29 september. Meer informatie hier.

Dit jaar wordt voor de derde keer de dichtwedstrijd Singeldichten georganiseerd in de Doopsgezinde schuilkerk aan het Singel in Amsterdam. De dichtwedstrijd bekroont het beste Nederlandstalige ingezonden gedicht en staat open voor zowel professionele dichters als amateurs. De beste vijftig gedichten komen in de bundel die voor deze gelegenheid wordt uitgegeven. Twintig van deze gedichten worden op de dichtavond 30 oktober door de auteurs zelf voorgedragen. Het thema van is het woord betekenis. Kijk hier voor de spelregels. Stuur uw gedicht in voor 16 september naar dit adres.De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de spectaculaire dichtavond op 30 oktober.

Readymades 

Jos van Hest geniet nog van zijn vakantie.

foto Pixabay


Waarom deze regels?
(38)

In onze serie Waarom deze regels? Schilder, dichter, beeldend kunstenaar Koen Vlerick kiest

Rust zacht, laat ons
zacht rusten, want
ook als ik dood ben wil ik altijd
bij je slapen.

© Elly de Waard
uit het gedicht hier rust men zacht, hier
uit de bundel De zon is vrouwelijk, Muntiga Pockets, 2008

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten