LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 1 / 7 januari

7 jan, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Voor jou altijd alles / Verzameld werk van Ingmar Heytze (Peter Vermaat)

Recensie van het Handboek H.C. ten Berge (Onno-Sven Tromp)

‘Rijm en metrum leveren vondsten op die bij de keuze voor het vrije vers verborgen zouden blijven.’ Interview Jean Pierre Rawie (Inge Boulonois)

Het commentaar van Merel van Slobbe (Janine Jongsma)

Gedichten van Miel Vanstreels

Bewering over het hiernamaals, column van Jan Loogman

 


Deze week op de site van Meander

Juist de kleine dingen die we in het alledaagse zien vind ik poëzie.’, uit het interview met Zoë van de Kerkhof, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

-

Nieuwsflits

Op dinsdag 9 januari is de eerste Lege Stoelen editie van 2024. Om 20:00 opent De Nieuwe Keuken zich weer voor een avond vol mooie woorden. Wil je optreden, meld je hier aan.
-

Zaterdag 13 januari is er in de hoofdstad een Perzische Poëzie-ochtend in Perdu om 10.30 uur.
In het Poëziecentrum in Nijmegen vanaf 14.00 uur Ontmoet de dichter Kees 't Hart.

Vrijdag 19 januari in het Torpedo Theater in onze hoofdstad Snikken en Grimlachen met Piet Paaltjes en het Feest der Poëzie, 20.00 uur.

Zaterdag 27 januari de volgende editie van het Betere Werk in het Poëziecentrum. Centraal staat dan Tulpenwodka van Astrid Lampe.

Zondag 28 januari tijdens een Poetryslam nemen schrijvers, dichters en spoken wordartists het Muiderslot over tussen 13.00 en 15.00 uur.

U kunt weer meedoen aan de Maerlant Poëzieprijs, de prijs vernoemd naar de dichter Jacob van Maerlant (ca. 1235 – ca. 1300). De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt (juni 2024). Uiterlijk 1 maart moet de inzending onder het thema ROER binnen zijn op dit adres. In de jury oa Jan JB Kuipers, Co Woudsma en Herman Leenders. Meer informatie hier.

Voor de 29ste Poëzieprijs Boontje kunt u tot 1 mei weer insturen, meer informatie hier.

-
Readymades

De taal der bloemen

Bloemen zijn dichters. Ze spreken de taal van metaforen.

Franse bloemen spreken natuurlijk Frans. In Frankrijk zeggen vergeet-mij-nietjes op zijn Frans ‘vergeet me niet’. De roos praat er uiteraard over liefde en de lelie heeft zijn mond vol zuiverheid.

Maar wat zegt een klaproos? Zodra je die plukt om hem aan je liefje te geven, is ie al verflenst en sprakeloos. Een verlepte erkenning dat het leven kort is.

Wat een fuchsia zegt, heeft niets met fuck te maken, maar wel met genade, grâce. De rode besjes en de doornige bladeren van de hulst roepen weerstand op: résistance. Die zul je maar in je hand gedrukt krijgen.

Ontroerend dat ooit iemand op deze kaart drie kruisjes heeft gezet: bij de roos, bij de lelie en bij de maretak die geluk brengt.

Maar wat is de taal van een brandnetel of van een berenklauw? Wat roept een vleesetende bloem?

© Jos van Hest
-

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. In het boek En toen ging hij van Jannah Loontjes (De Geus, 2023) vond Alja Spaan de zin 'Hij vulde de oude badkuip, waarin roeststrepen over het emailleer meanderden, lag uren in een lauw bad bier te drinken en na te denken over wat hij zou kunnen doen als die man niet zou komen opdagen.'

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten