LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 8 / 18 februari

18 feb, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Cascade van Astrid Arns (Kamiel Choi)

Recensie van de bundel Herinner mij er morgen aan van Antony Samson (Æde de Jong)

Eenzaamheid is een vorm van ontmenselijking’. Interview Ruth van Rossum (Sander de Vaan)

Het commentaar van Hans Franse (Janine Jongsma)

Klassieker 278, een bespreking van het gedicht Dans van Piet Gerbrandy (René Leverink)

‘Tante Lies in Parijs en de volksontwikkeling'column van Hans Franse

 


Deze week op de site van Meander

‘Poëzie is voor mij ademhalen’, uit het interview met Gerry van der Linden, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwe medewerkers

We verwelkomen twee nieuwe columnisten en wensen hen alle plezier bij Meander.

Met Wopke van der Lei hebben we een medewerker in huis gehaald die incidenteel wel eens wat voor Meander heeft gedaan, maar die nu regelmatig voor ons een vaste column gaat schrijven.  Wopke heeft zijn sporen verdiend als leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs, werk waar hij zijn liefde voor poëzie goed wist te combineren met de bestaande lesprogramma’s. Hij schrijft vanuit een autobiografisch perspectief een veertiendaagse  column in de Drachtster Courant over zijn jeugdjaren in de gemeente  Smallingerland  Hij is tweetalig met Fries als moedertaal. Voor Meander zal hij zich meer anekdotisch dan analytisch uitlaten over zijn voorkeuren.

Ko van Geemert Ko (J.H.) van Geemert (1950) is journalist, dichter, recensent.
In een vorig leven (tussen 1978 en 2005) publiceerde hij zes dichtbundels; vijf verschenen bij de niet meer bestaande uitgeverij De Beuk. In 2017 pakte hij de draad weer op met Krekeldoof en andere gedichten, waarna volgden: Schuilplaats op maat om de hoek Veertien gedichten bij beelden (2018), Nog altijd afwezig / gedichten van vroeger (2020) en De teen van Akinfejev en andere gedichten (2022). Verder schreef hij culturele wandelroutes door Amsterdam, Paramaribo, Willemstad (Curaçao), Jakarta, Bandung en Surabaya. Tokyo en Kyoto zijn in voorbereiding. Bij ons beperkt hij zich tot zo nu en dan een column.


Nieuwsflits

De Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024 is toegekend aan de dichtbundel Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel (Atlas Contact, 2023) van Piet Gerbrandy. De dichter zal de prijs op 9 maart 2024 in ontvangst nemen in Zutphen.
​​​​​​​De Ida Gerhardt Poëzieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel verschenen in de afgelopen twee jaar, wordt nu voor de dertiende keer uitgereikt. De deskundige jury, bestaande uit de dichters Sasja Janssen en Tsead Bruinja, koos Piet Gerbrandy’s Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel als winnaar uit een shortlist van zes genomineerde dichtbundels. In totaal beoordeelde de jury 190 ingezonden bundels, verschenen tussen 1 november 2021 en 1 november 2023.
Dichteres Ida Gerhardt (1905-1997) woonde van 1967 tot 1997 in Eefde en Warnsveld. In 1998 is haar literaire nalatenschap overgedragen aan het Stadsarchief van Zutphen.

Op internationale vrouwendag, 8 maart, gaat de voorstelling over Henriette Roland Holst van Feest der Poëzie naar De Alkenaer te Alkmaar.
Op 24 maart is het daar weer Feest, nu met Couperus.

-
Readymades

Hier wonen wij

wij doen alles andersom
leven doordeweeks omgekeerd

en in het weekend binnenstebuiten
wij eten in bed en koken in bad

wij zetten het huis op zijn kop
gaan ondersteboven de trap op

onze broers zijn lichte meisjes
onze zusjes zware jongens

vader breit averechts
moeder rookt tegendraads

opa schaatst scheef
oma ligt in de contramine

wij zijn voor wil en dank
vertel, wat is daarop tegen?

© tekst Jos van Hest
© foto Jan Bulsink


Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen.

In de nieuwste Rob van Essen, Ik kom hier nog op terug, Atlas Contact 2023, vond Alja Spaan:

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten