LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Kinderpoëzie (VIII)

16 apr, 2024

‘Waarom leest iemand geen gedichten? Omdat iedereen (en die iedereen heeft nooit gedichten gelezen) zegt dat gedichten moeilijk zijn, dat ze over hoge of diepe onderwerpen gaan, dat je er een heleboel voor moet weten. Omdat alleen zonderlinge mensen gedichten lezen.’
Maar deze gedichten kan een kind lezen!

© Kees Fens in het voorwoord van de verzamelbundel Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is, Querido,1990

 

 

Signalement

Broertje
voor jouw verjaardag
heb ik een telescoop gevraagd
ik wil je vinden
tussen al die knipperende kinderen
die naar de aarde seinen, kijk
hier ben ik, hier

we spreken een code af
de roffel waarmee je vroeger
op mijn kamerdeur, zo zacht
dat niemand wakker werd
ik altijd wel

morgen jarig
broertje
tot snel

© Mariet Lems
uit Dichter nr28, het heelal, Plint 2023


Mariet Lems (Papendrecht 1946) woont in Voorburg. Ze is specialist literatuureducatie, dichter en tekstschrijver. Ook schreef ze Weten waar de woorden zijn, een methodiek creatief schrijven voor leerkrachten PO (Saam 2013).

Ik zit hier goed

Verhuizen naar de ruimte?
Geen denken aan.
Overal zit je
ver vandaan.

Even wat lenen
bij de buren?
Dat gaat zo
weer jaren duren.

© Erik van Os
uit Dichter nr28, het heelal, Plint 2023


Erik van Os werd geboren in het Brabantse in Berkel-Enschot op 8 december 1963. Hij is een Nederlands kinderboeken schrijver, samen met zijn vrouw Elle van Lieshout. Samen hebben ze twee kinderen. Erik volgde een opleiding tot kleuterleider en studeerde een paar jaar Nederlands. Hij werkte met kleuters, als brugwachter, poppenspeler, gezondheidsvoorlichter en als redacteur bij een kindertijdschrift. Elle en Erik schrijven boeken, gedichten, liedjes voor de Efteling en Sesamstraat, taalmethodes en ze vertalen en bewerken prentenboeken.
Samen publiceerden zij meer dan tweehonderd (prenten)boeken voor de jeugd van twee tot negen. Soms werden die in tal van landen uitgegeven.
In 2017 werd hun dichtbundel Niets liever dan jij bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. De Zilveren Griffel 2023 was voor Applaus voor mijn vinger.

Ik voel me ozo heppie

Ik voel me ozo heppie
zo heppie deze dag,
en als je vraagt: wat heppie
als ik eens vragen mag,
dan zeg ik: hoe wat heppie,
wat heppik aan die vraag,
heppie nooit dat heppieje
dat ik hep vandaag?

© Joke van Leeuwen
uit Querido’s Kinderboekenkalender, 1987
opgenomen in de verzamelbundel Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is, Querido,1990


Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.
In 1978 debuteerde Joke van Leeuwen als kinderboekenauteur met De Appelmoesstraat is anders. In hetzelfde jaar won ze ook alle prijzen op het Camerettenfestival en kwam daarmee terecht in het officiële cabaretcircuit. Vanaf 1984 staat ze minder frequent op de planken, maar kwam in 2004 officieel terug met een combinatie van cabaret, literatuur en beeld.
Als schrijver en illustrator van (kinder)boeken is ze veelvuldig bekroond. Zo werd Een huis met zeven kamers in 1980 bekroond met een Gouden Penseel en een Zilveren Griffel en Deesje in 1988 met een Gouden Griffel en een Zilveren Penseel. Van Leeuwen leverde het Kinderboekenweekgeschenk in 1988 (Duizend dingen achter deuren) en in 1993 (Het weer en de tijd). In 2013 werd ze in Duitsland bekroond met de James Krüss prijs voor internationale kinder- en jeugdliteratuur en ze wordt al enige jaren genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Haar hele oeuvre werd in 2000 bekroond met de Theo Thijssenprijs, in 2010 met de Gouden Ganzenveer en in 2012 met de Constantijn Huygens-prijs. Voor volwassenen schreef ze onder meer Feest van het begin (AKO Literatuurprijs) en De onervarenen (shortlist Libris Literatuur Prijs). Ze publiceert ook dichtbundels zoals Het moet nog ergens liggen en werd in 2007 gelauwerd met de Herman de Coninckprijs voor haar gedicht Andermans Hond. Van 2008 tot 2010 was Van Leeuwen stadsdichter van Antwerpen en realiseerde Elfhonderd meter gedicht in de Sint Anna-voetgangerstunnel onder de Schelde. In 2019 publiceerde ze de bundel kinderverzen Hee daar mijn twee voeten en het lange gedicht voor volwassenen Levenslust. In 2020 verschijnt het kinderboek Ik ben Reinier en ons huis is afgebrand.
In januari 2014 werd Joke van Leeuwen benoemd tot voorzitter van PEN Vlaanderen als opvolger van David Van Reybrouck. Onder haar voorzitterschap kregen allochtone auteurs een groter podium en focuste PEN Vlaanderen zich op politieke situatie in Turkije. In 2018 werd ze in deze functie opgevolgd door theatermaker Erik Vlaminck.

foto © Frans Spaan

     Andere berichten

Een wereld vol sonnetten (5)

Een wereld vol sonnetten (5)

door Simon Mulder - Simon Mulder is voordrachtskunstenaar, essayist, dichter met een grote interesse in het vormvaste gedicht, artistiek...

Mandy Eggerding

Mandy Mariska Eggerding (1968) is theatermaker en dichter. Samen met kunstenaars Peter Day en Rogier Alleblas richtte zij eind jaren...

Een wereld vol sonnetten (4)

door Simon Mulder   Simon Mulder is voordrachtskunstenaar, essayist, dichter met een grote interesse in het vormvaste gedicht,...