LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 33 / 1 september

1 sep, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Egelmeisje van Wijnt van Asselt (Maurice Broere)

Meander Live 8, column van Hans Puper

 

 

Recensie van de bundel Tegenwijzerzin van Hans Claus (Hettie Marzak)

Ik schrijf wat ik denk en voel.’ Interview Sholeh Rezazadeh (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Steeds weer dat schommelend gemoed van Daniël Dee (Jan van Gulik)

 

Gedichten  Sandra Roobaert / Aschwin van den Abeele

 

Tenzij er klachten komen, column van Jan Loogman

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Een bundel is voor mij onvermijdelijk één geheel, als een lichaam.’ Een interview met Anke Senden, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Het nieuwe seizoen van de Haarlemse Dichtlijn gaat van start: zondag 8 september, lancering nieuwe poëziebundel Johan Meesters, dichter en de man achter stichting Poëzie Leeft en uitgeverij Leeuwenhof. Tijdens een wandeling door de beeldentuin van Het Depot in Wageningen treden er in totaal -in twee rondes- veertig dichters op waarbij de Haarlemse Dichtlijn ruim vertegenwoordigd is. Aanvang: 12.00 uur. Adres: Het Depot, Arboretumlaan 4, Wageningen.

Zaterdag 14 september, Monumentendag: poëzie tijdens rondleidingen met een gids op buitenplaats Huis te Manpad. Om 10.00 uur en vanaf 11.00 uur op elk half uur tot en met 15.00 uur, starten rondleidingen verzorgd door de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. Op driekwart van de wandeling kom je bij  de menagerie waar gedichten van de Van Lenneps worden voorgedragen naast eigen werk. Aanvang: 10.00 uur. Adres: Hereweg 7, Heemstede.

Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) vindt dit jaar plaats van 21 september t/m 5 oktober, en draagt het aan Marilyn Monroe ontleende motto ‘I am many stories’. Tot het programma behoren vaste ingrediënten zoals de Utrechtse Boekenmarkt, het NK Poetry Slam, het YALFU (Young Adult Festival), Book Talks en de Nacht van de Poëzie. Tijdens het festival worden de Utrechtse Literatuurprijzen 2024 uitgereikt. Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj zal aanwezig zijn om de Belle van Zuylenring 2024 te ontvangen en de bijbehorende Belle van Zuylenlezing uit te spreken.

Verschenen MUGzine #23 met bijdragen van oa. Astrid Arns, Germain Droogenbroodt en Daniël Vis. Mugzine is een uitgave van Poetry Affairs en MUGbooks.

 

Readymades

In geen geval doorrijden wanneer het licht op rood staat

ik zeg nog tegen hem bij groen licht mag je doorrijden maar groen is niet rood zeg ik nog niet doorrijden dus want je ziet toch dat het rood is eerst komt rood en dan pas groen zeg ik of niet soms zeg ik rood is dus geen groen ook al wordt het straks groen is geen rood dat zeg ik nog tegen hem in geen geval doorrijden dus als het licht op rood staat kun je niet lezen zeg ik wil me nergens mee bemoeien zegt hij maar ik zie dus geen blauwe tag zeg ik kan wel zijn maar zie je dan niet dat het groen licht op rood staat je hoeft dus helemaal niet te kunnen lezen als je maar op rood let dat is toch niet zo moeilijk zeg ik kwestie van opletten nou vraag ik je dat zeg ik nog tegen hem en dan knalt ie dus gewoon tegen die zuil aan ik riep dat ik zei ik toch.

© tekst Jos van Hest
© beeld Leonie Verburg


Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair.

Uit Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein (Querido, 1990) haalde Roos de Jong

en uit Hoe mannen liefhebben van Corine Koole (Balans, 2011) haalde Trits van Nes

en uit De zeven wetten van de liefde van Corine Koole (Prometheus, 2018)

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten