LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 37 / 29 september

29 sep, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Neem ruim zei de zee van Sholeh Rezazadeh (Tom Veys)

Gedichten Enno de Witt

 

 

Recensie van de bundel Kamermuziek van Jabik Veenbaas (Hettie Marzak)

‘Ik schrijf omdat ik het schrijven nodig heb om te overleven.’ Interview Jan Kleefstra (Jeanine Hoedemakers)

Recensie van de bloemlezing De kleine Gezelle door Patrick Lateur (Peter Vermaat)

 

Gedichten Peter Clijsen

 

Nog maar eens: Lucebert, column van Jan van der Vegt

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Ik ben ervan overtuigd dat er altijd iets moois schuilt in iets donkers’. Een interview met Elise Vos, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Nog een dag de tijd voor de Rob de Vos-wedstrijd! Deadline 30 september.

Het Open Podium van 3 oktober in het Poëziecentrum is een speciale editie in samenwerking met literatuurorganisatie en tijdschrift Op Ruwe Planken. Het thema is deze maand ‘wegwerpcamera’. Behalve dat de gedichten deze maand in het teken staan van ‘wegwerpcamera’, vraagt Op Ruwe Planken haar lezers en anderen literaire bijdragen in te sturen rondom dit thema, waarvan een selectie vervolgens gepubliceerd zal worden. Je hebt tot en met donderdag 31 oktober om ‘jouw tekstuele plaatjes te ontwikkelen’. Meer informatie hier.

De Haarlemse Dichtlijn verzorgt op vrijdag 4 oktober de lokale poëtische inbreng in de uitvoering van het programma Urban Mosaic van Utrecht Jazz Archipel  in het Verhalenhuis, Van Egmondstraat 7. Aanvang 20.00 uur. Tickets koop je hier.
In de avond vanaf 18.45 uur Uitgestorven Dierendag in de Bavo op de Grote Markt. De namen van uitgestorven diersoorten zullen worden genoemd in een speciale bijeenkomst in de kerk en de klokken zullen luiden als eerbetoon. Daarnaast is er een klein symposium met bijdragen van Artis-conservator Hans Mulder, scriba ds. René de Reuver en onderzoekster dr. Deborah de Koning. De Haarlemse Dichtlijn sluit af met een speciaal gedicht.

Dinsdag 8 oktober staat het Poëzie Podium van de Haarlemse Dichtlijn in het Verhalenhuis. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis, maar je moet wel een ticket reserveren voor 0 euro; zonder ticket geen toegang.

Zondag 20 oktober doet de Haarlemse Dichtlijn mee aan het buurtfestival Koningin tussen de Schuifdeuren.

Zaterdag 26 oktober participeert de Haarlemse Dichtlijn met poëzie in het programma voor Allerzielen op het terrein van Crematorium Schagen: Als de zon ondergaat, komen de sterren op. Tijdens Allerzielen wordt het gedenkpark van Crematorium Schagen speciaal door kunstenaars en vrijwilligers omgetoverd tot een bijzondere plek om te herdenken. Met woorden, beelden en muziek. Doorlopend programma van 18.00 - 21.00 uur. Adres: Haringhuizerweg 3, Schagen.

Zaterdag 5 oktober 13.00 uur Spleenpoëziepodium in het Einde van de Wereld met oa de dichters Rik van Boeckel, Onno-Sven Tromp, Hans F. Marijnissen en Monique Leferink Op Reinink. Presentatie: Gwendolyn de Leeuw-Rammeloo. Organisatie: Kees Godefrooij via Stichting Spleen. Gratis toegang. De boot (Quo Vadis) ligt afgemeerd aan de Javakade 61, Amsterdam.

Zondag 6 oktober van 14.00-17.00 uur kun je de korte schrijfretraite 'Liefdesbrief aan jezelf' volgen in het Cordium Centrum voor Groei en Ontwikkeling in Nijmegen.
Dezelfde middag vanaf 15.00 uur Feest der Poëzie met Louïs Couperus, Smedenstraat 254, Deventer.

De 10e oktober is door schilder, dichter, beeldend kunstenaar Koen Vlerick tot Dag van de Kleinkinderen verkozen, 10/10... omdat de kleinkinderen voor de grootouders 10 op 10 waard zijn!

Stichting Koerdisch Huis in Haarlem presenteert met trots een unieke en inspirerende culturele en literaire bijeenkomst op 12 oktober van 15:00 tot 21:00 uur. Locatie: wijkcentrum De Ringvaart, Floris van Adrichemlaan 102.

Zondagmiddag 13 oktober een voorstelling VIERKANTE ZEE, verzorgd door Anneke Brassinga, Erik Lindner, Ben Zwaal en Miek Zwamborn, in de ruimte van United-C, Kleine Berg 62 te Eindhoven. Aanvang 15.00 u. Entree € 10. Organisatie: Man in de Maan.
Ook die middag:

 

 

Op 19 oktober in de Sint-Amandskerk te Roeselare de eenmalige poëzie-nocturne bij Het Kunstuur. Met Steven Van Der Heyden en gastdichters Paul Demets, Sofie Verdoodt, Mustafa Kör en Kurt De Boodt. Woord en beeld zijn voor stadsdichter Steven Van Der Heyden complementaire delen van dezelfde taal en een onlosmakelijke inspiratiebron voor elkaar. Inschrijven hier.

Op zondag 20 oktober 2024 presenteert schilder-dichter Johan Clarysse om 11:00 uur in De Snuffel, Ezelstraat 42 in Brugge zijn debuutbundel Het geduld van water (uitgeverij P), met oa Astrid Arns, Paul Rigolle, Antoon Van den Braembussche, Steven Van Der Heyden en Tania Verhelst. Inschrijven hier.

De 32ste editie van de Raadselige Roos, de schrijfwedstrijd voor amateur-schrijvers en -dichters uit Nederland en Vlaanderen van Literair Café Venray is van start gegaan. Wij nodigen iedereen, die van schrijven en dichten houdt, uit (weer) deel te nemen. Dit kan door een gedicht en/of verhaal in te sturen vóór 1 januari 2025. Het thema voor deze editie  is ‘stromen’ en is verplicht voor alle inzendingen. De inzendingen kunnen per e-mail worden ingezonden naar dit adres.
Spelregels en meer info hier. Evenals in de voorgaande jaren verschijnen de werken van de winnaars van de Vakjury Proza en  Vakjury Poëzie evenals die van de Publieksjury samen met die van alle genomineerden in de bundel Raadselige Roos 2024-2025. Dit samen met passende beeldende werken.

 

Readymades

Vragen voor het eindexamen

Waarom rijmt dit gedicht?
Waarom heeft dit gedicht geen titel?
Waarover gaat dit gedicht?
Wat bedoelt de dichter met regel 1?
Wat bedoelt de dichter met de laatste regel?
Welke stijlmiddelen gebruikt de dichter?
Wat is het effect van die stijlmiddelen?
Vertel het gedicht in je eigen woorden.
Vat het gedicht samen in één zin.
Vind je dit gedicht een goed gedicht?
Zo ja, eet het op.
Zo nee, verbeter het.

© Jos van Hest

 

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. In De magie van Kunstenaarsdorp Bergen, Wonder, 2013, vond Alja Spaan Margje, Wondertjes no 8 van Pamela Koevoets:

Dimitri van 't Voort vond in Het voorbeeld van hun liefde, Dirk van Weelden, De Bezige Bij, 2022:

In de VPRO gids no 3 van dit jaar vond Frits Ruiter:

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten