LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Ellen Deckwitz wint Meander Dichtersprijs 2009

Ellen Deckwitz (1982) heeft de Meander Dichtersprijs 2009 gewonnen.

In 2008 publiceerde Meander 32 afleveringen van de rubriek Dichters, waarin telkens een talentvol dichter centraal stond. Daaruit selecteerde een jury, bestaande uit Roos Custers, Vicky Francken, Raymond Noë, Frank Pollet, Ilse Starkenburg en Herlinda Vekemans, zes genomineerden.

Uit die genomineerden kozen lezers en donateurs van Meander de winnares, Ellen Deckwitz. Zij kreeg 23% van de stemmen. Op de tweede plaats eindigde Lieke Marsman met 20% van de stemmen. Anna de Bruyckere eindigde met 16% van de stemmen op de derde plaats.
De overige genomineerden waren Maarten Inghels, Ingeborg Klarenberg en Peter W.J. Brouwer.

De winnares ontvangt een prijs van 300 euro. De overige genomineerden krijgen een boekenbon.

 

Ellen Deckwitz tijdens een optreden in de Prinsentuin in Groningen. (Foto: Elly Woltjes)

Ellen Deckwitz woont in Utrecht en is bijna afgestudeerd in de literatuur- en cultuurwetenschap. Ze specialiseert zich daarbij in receptieonderzoek, actuele Amerikaanse letterkunde en continentale filosofie vanaf de 20e eeuw.
Ellen is coördinator bij de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht. Eind dit jaar is zij finalist in het Nederlands kampioenschap Poetry Slam.

Ellen Deckwitz is heel blij met de prijs. Vooral omdat hieruit de waardering blijkt van lezers, onder wie veel mensen die haar niet persoonlijk kennen. Dat er drie vrouwen op de eerste plaats zijn geëindigd, vindt zij heel goed omdat de poëzie in Nederland nog te veel een mannenbolwerk is. Dat zij alle drie direct of indirect filosofie studeren, vindt Ellen niet vreemd. Poëzie en filosofie proberen in taal iets uit te drukken wat eigenlijk niet te zeggen valt. 
Ellen bedankt de jury en iedereen die op haar heeft gestemd. Wie haar in december steunt tijdens het slamkampioenschap kan rekenen op een drankje.
Ellen is tijdelijk te bereiken via dit e-mailadres: winnaar2009@meanderwedstrijd.info.

Dichtersprijs 2009 : http://meanderwedstrijd.info/dichtersprijs2009

     Andere berichten

Antoinette Sisto overleden

Op 3 juli overleed Antoinette Sisto. Zij was sinds 2007 medewerker van Meander.Antoinette interviewde voor Meander dichters, waaronder een...

Wim Brands

Op 4 april overleed Wim Brands. Hij was vooral bekend als presentator van het televisieprogramma Boeken, maar was ook dichter.Brands werd...