LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Chrétien Breukers – Gedichten schrijven

18 jan, 2009

Poëzie Kort: Goede raad voor dichters in spe

door Bert van Weenen

Schrijvers van poëzie zijn er genoeg in Nederland, misschien zelfs een miljoen. Een deel van die groep zal het schrijven ook willen omzetten in gedichten publiceren op papier of internet. Voor hen heeft Chrétien Breukers een netjes uitgegeven boekje met de pragmatische titel Gedichten schrijven volgepropt met adviezen en citaten van beroemde voorgangers (zoveel, dat een namenregister geen overbodige luxe was geweest). Op een enigszins rellerige toon, soms provocerend à la Komrij, beschrijft Breukers het hele proces: van semi-goddelijke inspiratie tot en met de publicatie van een dichtbundel.

Het is wellicht een vervelende mantra, maar het dichterschap is een vak. Net zoals een meubelmaker een rechte, comfortabel zittende stoel moet kunnen maken, of een dirigent zijn orkest moet kunnen dirigeren, moet een dichter een gedicht kunnen schrijven. Helaas is het vakmanschap de laatste jaren minder in zwang dan de spontaniteit; behalve wellicht bij light verse-dichters, maar die leggen de nadruk dan weer alleen maar op de vakmatige kant, waardoor hun gedichten vaak niet meer zijn dan kunstig in elkaar gezette lege hulzen. […] En heel wat beginnende dichters lijken vooral bezig met het maken van (op zichzelf niet onaardige) slagzinnen dan met het maken van poëzie. Dat is jammer. Maar het gaat vooral ten koste van de autonomie van de kunstvorm, die steeds verder opschuift richting cabaret of reclame.

Aldus Breukers aan het begin van hoofdstuk 2, dat handelt over techniek, klank en betekenis. Een hoofdstuk waarin overigens ook Meander even wordt genoemd: bij het overzichtje van metrische vormen dat Breukers naar eigen zeggen heeft ontleend aan de website van Meander (blz. 63/64).

Door de hier getoonde scepsis kunnen de vaak hemelhoge verwachtingen bij beginnende dichters worden teruggebracht tot realistische proporties en dat lijkt mij niet verkeerd. Breukers is natuurlijk niet voor niets zelf redacteur van een poëziereeks. Gedichten schrijven is een kritisch en informatief boek. Je kunt het elke aspirant-dichter zo cadeau doen.

Augustus, 144 blz., € 12,50. ISBN 9789045702049

     Andere berichten

Daan Doesborgh – Moet het zo

Zo moet het door Ivan Sacharov - - Wat verwacht men eigenlijk van een recensent? Daar zijn allerlei opvattingen over. Maar ik denk dat het...