LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

W.J. van der Molen – Een vijver in zee

28 jul, 2009

Poëzie Kort: De zee in haiku’s

door Bert van Weenen

Van W.J. van der Molen (1923-2002) verscheen postuum bij uitgeverij ’t schrijverke in ’s-Hertogenbosch de haikubundel Een vijver in zee. Dit mooi uitgevoerde boekje (formaat 7,5 x 10,5 cm) bevat honderd haiku’s in de volgorde en (soms rare) opmaak die Van der Molen zelf al in het originele manuscript had bepaald. Inhoudelijk: veel zee en levensbeschouwing. Zoals in de volgende haiku:

Het zachte stoten
van mosselen op steen –
de echo ervan.

En een ander voorbeeld:

De kieuwen nog vol
van nazomers zilver bijt
de vis in het aas

W.J. van der Molen heeft veel werk gemaakt van deze Japanse miniaturen en de bundel als geheel doet mij denken aan de haiku’s die J.C. van Schagen (1891-1985) in de laatste periode van zijn dichterschap in eigen beheer publiceerde (later als slotafdeling opgenomen in Ik ga maar en ben, blz. 141-248). Secure, tot nadenken stemmende poëzie.

Bij ’t schrijverke verschenen eerder in dezelfde bibliofiele uitvoering als Een vijver in zee soortgelijke bundels van Jeanine Hoedemakers, Jac Vroemen en Max Verhart. Laatstgenoemde is ook verantwoordelijk voor de vormgeving van de reeks.

Wie meer informatie wil over Een vijver in zee, kan het beste een briefje schrijven aan Max Verhart, Meester Spoermekerlaan 30, 5237 JZ ’s-Hertogenbosch. Of een mailtje sturen naar max@verhart.org als je de voorkeur geeft aan digitale communicatie.

Uitgeverij ’t schrijverke, 48 blz., € 8,00. ISBN 9789080948280

     Andere berichten

Daan Doesborgh – Moet het zo

Zo moet het door Ivan Sacharov - - Wat verwacht men eigenlijk van een recensent? Daar zijn allerlei opvattingen over. Maar ik denk dat het...