LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Antonella Anedda

31 okt, 2011

Net als Griekenland is Italië een door menigeen vermaledijd ‘knoflookland’ dat niet voor niets in economisch zwaar weer is beland. Maar net als in Griekenland wordt er gelukkig nog volop gedicht in Italië. Neem de in 1955 in Rome geboren Antonella Anedda. Samen met Davide Rondoni en Milo de Angelis behoort ze tot de belangrijkste dichters van de hedendaagse Italiaanse poezië.
Anedda studeerde kunstgeschiedenis in Rome en Venetië, maar is tegenwoordig werkzaam als docent taalkunde aan de Universiteit van Siena-Arezzo. Ze publiceerde vier dichtbundels: Notti di pace occidentale (Nachten van westelijke vrede) waarvoor ze in 2000 de Eugenio Montale prijs kreeg, Il catalogo della gioia (Catalogus van de vreugde), Dal balcone del corpo (Vanaf het balcon van het lichaam) en Residenze invernali (Winterverblijven).
Haar dichterschap combineert ze met redactiewerk voor een aantal bekende Italiaanse literaire tijdschriften. Ook is ze vertaalster van poëzie. Ze vertaalde onder andere werk van Ovidius, Philippe Jacottet, St. John Perse en Jamie McKendrick. Gedichten van Antonella Anedda zijn opgenomen in verschillende bloemlezingen, zowel in als buiten Italië.
Meandermedewerkster Antoinette Sisto selecteerde een aantal gedichten en vertaalde ze naar het Nederlands.

     Andere berichten

Interview Ko van Geemert

'Poëzie en muziek bieden me troost' door Alja Spaan   Jacob Herman (Ko) van Geemert (17 juli 1950) groeide op in de Amsterdamse...

Interview Hans Franse

'Het moeilijkste is het verwoorden, het gevecht om het woord.' - door Wouter van Heiningen   Johannes (Hans) Marinus Antonius Franse...

Interview Christine Van den Hove

'Schrijven is de zin die ik aan mijn leven geef.' - door Alja Spaan - Het is nooit te laat om met iets nieuws te beginnen, is het motto...