LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Marijke Harberts – De dingen zijn gebleven

22 mrt, 2012

Egodocument

door Kees Godefrooij

De dingen zijn gebleven bestrijkt een denkbeeldige reis van de prille jeugd naar de ouderdom, van nieuw leven naar de dood en de voortdurende herhaling van dit proces in een mensenleven. Uit de teksten spreekt liefde, maar is het voldoende om lezers te boeien? Het lijken mij anekdotes uit de familiekring.
Voor een dichter volstaat het niet om herinneringen te noteren als daar geen poëtische meerwaarde aan kleeft. De liefhebber van gedichten heeft er geen boodschap aan wanneer zijn smaakpapillen niet worden geprikkeld, als de Parnassus niet wordt bewandeld, al was het maar voor een luttel aantal meters, net genoeg om de befaamde draaiing in de maag te bewerkstelligen. Maar nee.
Het heeft geen zin om uit deze bundel te citeren, het is een particulier document waarin de genieter van poëzie niets heeft te zoeken.

***
Marijke Harberts (1936) was van 1976-1998 docent Nederlands op een middelbare school in Amsterdam. Eerder verschenen van haar Eerlijk gezegd, interviews met vrouwen (Wetenschappelijke Uitgeverij, 1974), Afscheid van Joke Smit  (Van Gennep, 1988),
Doezamand (Van Gennep, 1994) en Doe effe normaal, juf (Van Gennep, 2000).
De dingen zijn gebleven is uitsluitend verkrijgbaarbij boekhandel Xantippe Unlimited, Prinsengracht 290, 1016 HJ Amsterdam.

 

     Andere berichten

Ted van Lieshout – Ommouw me

Ted van Lieshout – Ommouw me

Wat voorbij gaat, blijft door Peter Vermaat - - Het zou wel eens onmogelijk kunnen zijn om in uitsluitend tekst een leesbeleving te geven...