LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Joop Leibbrand

11 okt, 2018

In het onderdeel geschiedenis op de site van Meander ontbrak nog een belangrijk onderdeel: de rol van Joop Leibbrand, de grote man achter de Klassiekers en de recensierubriek. Die aanvulling staat er nu.

Joop Leibbrand (1943 – 2015) was een van de gezichtsbepalende medewerkers van Meander. In 2000 nam hij de recensierubriek over van Bert van Weenen. Hij onderhield de contacten met uitgevers, verzamelde een kring recensenten om zich heen, verdeelde de bundels en redigeerde de recensies. Zelf schreef hij er zo’n 400.
Hij was een liefhebber pur sang. In een interview uit 2014 met Rob de Vos zei hij op de vragen wat hij met zijn recensies wilde bereiken en voor wie hij ze schreef het volgende:

‘Bereiken? Ik wil helemaal niets bereiken. Toen ik jaren terug zag aankomen dat er aan mijn leraarschap een eind zou komen – ouder worden gaat vanzelf – diende Meander zich aan om althans een stukje van mijn vak te behouden. Ik moet dus bekennen dat ik toen in de eerste plaats aan mezelf dacht! Maar het correcte antwoord is natuurlijk dat ik schrijf voor de Meanderlezers. Ik heb geen idee wie ze zijn, maar maak me niettemin een voorstelling van ze: belangstellende, ontwikkelde mensen die meestal niet de literaire tijdschriften zullen lezen, maar wel de boekenbijlagen van de grote kranten (waar ze dan nauwelijks nog poëzierecensies in aantreffen) en die in meer of mindere mate vaak zelf enige literaire ambitie koesteren. In ieder geval een publiek waarvoor je niet op de knieën hoeft en dat het verdient helder geïnformeerd te worden.’

Hij werd zeer gewaardeerd als recensent vanwege zijn onafhankelijkheid en zijn heldere, goed onderbouwde oordelen. Hij was in staat om in een en dezelfde recensie zowel ongezouten kritiek te leveren als de betrokken dichter in zijn of haar waarde te laten.

In 2000 begon hij met de Klassiekers, een reeks van maandelijkse besprekingen van bijzondere gedichten uit het Nederlandse taalgebied. Aanvankelijk leverde hij zelf de meeste bijdragen, gaandeweg schreven steeds meer auteurs bijdragen voor deze rubriek. ’Onder zijn redactie zijn bijna 200 klassiekers verschenen.
Na zijn overlijden in 2015 werd Eric van Loo redacteur van de Klassiekers en Hans Puper van de recensierubriek. Eric nam in 2018 ook een deel van de redactie op zich.

Bij de oprichting van de Stichting Literatuursite Meander in 2005 werd Joop Leibbrand tevens bestuurslid. Zijn laatste jaren als medewerker redigeerde hij alle teksten die in Meander verschenen.Ook bleef hij zelf actief als dichter, veel van zijn gedichten zijn nog steeds terug te vinden op zijn eigen website.

     Andere berichten

Interview Felix Chow

'Blij met extra zonlicht' door Sander de Vaan Felix Chow (Hong Kong, 2000) was dit jaar te gast bij Poetry International. Gevoelige...

Interview Ingmar Heytze

Interview Ingmar Heytze

'Hoe muzikanten hun teksten schrijven is een grote fascinatie van mij' door Cora de Vos   Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is een van de...

Interview Johan Meesters

‘Een van mijn levensmotto’s is dat je van iedereen kunt leren en dat je dat dus ook moet doen.’ door Gerard Scharn - Johan Meesters is...