LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 47 / 24 november

24 nov, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Tere stengels van Shari Van Goethem (Eric van Loo)

Gedichten van Twan Vet

Recensie van de bundel Als doden zo stil van Marten Janse (Hans Franse)

Interview met Theo Danes, "Ja, het is een aandoening vrees ik" (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel De grom uit de hond halen van Iduna Paalman (Herbert Mouwen)

Gedichten van Demi Baltus / Kunst van Mirjam Oosterbaan in de 6e Dichtdruk aflevering

Reflecties op het wezen van klankpoëzie, column van Joop de Vries

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Op 29 november 2019 om 16.00 uur spreekt prof. dr. Brigitte Adriaensen haar oratie uit in de Open Universiteit Heerlen, met de titel Het recht op twijfelIronie, geweld en literatuur in de 21ste eeuw. Hierin roept zij op tot de herwaardering van literaire ironie.
Deze eeuw is er zware kritiek op de ironie: ze zou onverschillig zijn en wereldvreemd. In het Amerikaanse Time Magazine werd dit dubbelzinnige stijlfiguur zelfs dood verklaard. De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer publiceerde recent nog een essay waarin hij concludeert dat de wereld gebaat is bij een herontdekking van de ernst. Maar in de Mexicaanse, Argentijnse en Colombiaanse literatuur is ironie juist van betekenis in de reflectie op geweld. 'Ambiguïteit en twijfel dienen een belangrijk doel', stelt Adriaensen. 'Absolute waarheden laten wankelen, dat is de kracht van ironie.'
Aan de oratie gaat een mini-symposium vooraf, met als thema Geweld en literatuur. Speciale gast is de Vlaamse schrijver Koen Peeters.

​​​​​​​Voor het eerst is er een samenwerking tussen het Internationale Literatuurhuis in Brussel, Passa Porta, en een Zuid-Afrikaanse organisatie, de Jakes Gerwel Stichting. Bekende Vlaamse schrijvers Rachida Lamrabet en Miriam Van hee ontmoeten de Zuid-Afrikaanse schrijvers Chase Rhys en Denver Breda.

Het Gedichtenboek van Sint-Niklaas op het vrij podium poëzie in Afkikker 6 december a.s.

Heb je niet de Rob de Vos-prijs 2019 gewonnen, probeer dan deze: misschien win jij wel die 10.000 euro! Stuur jouw gedicht(en) voor 20 december 23:59 uur in naar De Gedichtenwedstrijd.
De Gedichtenwedstrijd wordt samen met de tweede editie van De Grote Poëzieprijs georganiseerd onder de noemer Prijs de Poëzie 2020.

Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen weer meedoen aan de jaarlijkse dichtwedstrijd van Het Poëziepaleis. Schrijf een gedicht over wat jij leuk, spannend, mooi of grappig vindt. Het gedicht mag rijmen, maar dat hoeft zeker niet.
Insturen voor 10 februari 2020. Gedichten in braille, een groepsgedicht of een gedicht in een andere taal (stuur wel even een vertaling mee) zijn ook welkom.

 

Meander op andere plaatsen

uit: Liefde, als dat het is, van Marijke Schermer (Van Oorschot, 2019), ingestuurd door Alja Spaan

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt?
Stuur het ons toe!

 

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten