LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 23 / 7 juni

7 jun, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Soms kijkt de aarde me aan van Jabik Veenbaas (Eric van Loo)

Gedichten Sara De Lodder

Recensie van de bundel Akoestiek van Arjen Duinker (Johan Reijmerink)

In de serie 'Gesprekken met Meandermedewerkers' het zevenentwintigste gesprek, met Hettie Marzak, "Poëzie biedt mij als lezer een andere kijk op de werkelijkheid" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Wie omkijkt wordt gezien van Astrid Dewancker (Janine Jongsma)

Gedichten van Steven Van Der Heyden

Allerkapjesdag, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Poëzie schrijven zonder betekenis: een idee fixe", uit het interview met Demi Baltus, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

 

Nieuwsflits

Elk tweede jaar bekronen het Poëziecentrum in Vlaanderen en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. De medaille van 2020 gaat naar de bundel die Edward Van de Vendel samen met tekenaar Martijn van der Linden maakte: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido).

Tzum geeft een overzicht van de verdeling van subsidies door de Raad voor Cultuur. Er was geld voor slechts één festival beschikbaar en de raad was het meest onder de indruk van de aanvraag van Het Literatuurhuis, de organisatie achter International Literature Festival Utrecht.

De 28ste editie van de schrijfwedstrijd voor amateurs, de Raadselige Roos van Literair Café Venray staat op het punt van beginnen. Alle Nederlandstalige amateurdichters en -prozaschrijvers in Nederland en België worden uitgenodigd om deel te nemen door vóór 1 oktober 2020 een gedicht en/of prozaverhaal in te sturen. Dat kan naar dit adres. Het thema luidt: ‘dwarsliggers’. De Raadselige Roos biedt een uniek podium om eigen  literair werk aan een deskundige jury en een literatuur minnend publiek voor te leggen.

 

Medewerkers

Soms is het tijd voor ‘iets nieuws’. Voor recensent Levity Peters betekent dit ‘stoppen bij Meander’. Dankzij Harry Vaandrager, die ooit voor Meander recenseerde, kwam Levity in februari 2012 bij ons. Het bleek een schot in de roos, ‘het leuke aan recenseren’ zei hij in de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’, ‘is dat het me dwingt om me zowel in een dichter te verplaatsen als te vertrouwen op mijn eigen inzicht en smaak.’ Naast het dichten en schrijven is hij ook als kunstenaar en fotograaf aktief. We danken hem voor zijn jarenlange ondersteuning en wensen hem het allerbeste.

Voor Leonore Hatt betekent ‘iets nieuws’ interviews gaan maken voor Meander. Ook Leonore combineert het dichten met het kunstenaarschap. Haar eerste interview staat 11 juni online. Wij verheugen ons op de samenwerking.

 

Meander op andere plaatsen

Citaat over het werk van Jeroen Brouwers: ‘Een journalistiekjuf zou waarschijnlijk zeggen dat hij actieve zinnen moet maken en niet van die lange passieve zinnen, maar Brouwers overstijgt de degelijkheid van dat advies; zijn stijl is magistraal, meanderend en uniek qua structuur: een Brouwerszin is direct te herkennen.’

‘Een leven van papier – Jeroen Brouwers, een lotgeval’ van Koen Schouwenburg in TZUM, 30 april 2020, onder essays (ingestuurd door Herbert Mouwen).

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten