LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 28 / 12 juli

12 jul, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel In de eerste uren Zomer van Inge Braeckman (Johan Reijmerink)

Gedichten van Paul Degenaar

Recensie van de bundel De zomer ligt zoals een vrouw van Maurice Carême (Marc Bruynseraede)

Interview met Esmé van den Boom, "Poëzie is geen feitelijk verslag" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Bonterik Sterrenzager van Tijs van Bragt (Paul Roelofsen)

Gedichten van J.H. van Geemert

Tovenaar, column van Karel Wasch

 

Na de zomerstop op de site van Meander

"Spelen is mijn lust en mijn leven: ruimte scheppen om spelenderwijs het leven te benaderen", uit het interview met dichter, recensent Geert Zomer, donderdag 13 augustus online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

 

Nieuwsflits

Er is een nieuw literair magazine: ‘Dichteren Leesten’, genoemd naar Vinex-wijken in Doetinchem en Zutphen. Twee maanden geleden verscheen het eerste nummer; het tweede bevat bijdragen van Erik Lindner, Anahí Clemens, Don Duyns, Saskia van den Heuvel, Arturo Desimone, Floris Tilanus, Argibald, Lammert Voos, Lennard van Rij, Logan Pearsall Smith, Eli Content, Gosse Koolstra, Marc Weikamp, P.B. Kempe en Bee Minter/Hans Heesen. Uit het colofon: ‘Dichteren Leesten is een tijdschrift puur voor het plezier gemaakt en nergens anders om. Het staat open voor kort proza, poëzie, tekeningen en meer. Het verschijnt onregelmatig en wordt gratis als pdf verspreid.' Abonnementen en bijdragen kunt u hier aanvragen.

Het Letterenfonds maakte acht debutanten gelukkig. Zij krijgen allemaal een beurs van 11.000 euro voor het schrijven van een tweede boek. Tussen die acht gelukkigen twee dichters: Asha Karami en Iduna Paalman.

Bijna elk persbericht van het CPNB staat bol van de positieve woorden, zoals succes, enthousiasme en energie, maar toch is de verhuizing die het CPNB aankondigde een beetje symbolisch voor de achteruitgang van de kracht van literatuur in de samenleving.

De laatste Letter & Geest verscheen gisteren. De poëzierubriek gaat gewoon door in het nieuwe katern ‘Tijdgeest’ van dagblad Trouw.

We leven in vreemde en zware tijden. Wat zou Henriette Roland Holst (1869-1952) hierover gezegd hebben? Luister naar een van haar gedichten uit de nieuwe bloemlezing 'De zachte krachten zullen zeker winnen' (Uitgeverij HetMoet).
Feest der Poëzie heeft een gelijknamige voorstelling hierop gemaakt.

 

Zomerstop

Dit is onze laatste nieuwsbrief voor de zomer. Van 13 juli tot 10 augustus publiceren we niets. In de vakantietijd waar het tempo zich aanpast, denken we vaak dat er voortaan iets veranderen zal, de Coronaperiode is er ook een van voortschrijdend inzicht, maar veelal gaan we op dezelfde voet verder.
In 2006 deelden wij de uitslag van een enquête die gehouden werd om 'de positie van een digitaal tijdschrift in het literaire veld te bepalen'. De uitgebreide vragenlijst werd door 272 lezers en een aantal medewerkers van Meander ingevuld. De resultaten kunt u hier teruglezen. Vandaag stellen wij alleen die ene simpele vraag: voldoet Meander aan uw verwachtingen? U kunt uw reactie hier insturen.

We wensen u een prachtige zomer!

 

Meander op andere plaatsen

 

de achterflap van de bundel van Bertje van Delden, Onbestendig 
(ingestuurd door Fiet van Beek, uitgeverij Anderszins)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten