LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 42 / 7 november

7 nov, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van het gedicht The hill we climb van Amanda Gorman (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (17), Ivan Sacharov

Recensie van de bundel Et surtout j'étais blonde / En daarenboven blond van Corinne Hoex (Maurice Broere)

Interview met Ivo de Wijs, "Ivo de Wijs leeft dit jaar een halve eeuw van pen en stem." (Inge Boulonois)

 

Recensie van de bloemlezing Ik wil de slak zijn die haar huis draagt samengesteld door Poëziecentrum i.s.m. CANON Cultureel (Janine Jongsma)

Gedichten van els van thuyne

Een gunstige wind, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Poëzie en literatuur zijn een vorm van kunst, en kunst heeft meer nodig dan techniek, het schrijfvak alleen.", uit het interview met Jinze de Klerk, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Het vijfde Kampioenschap Light Verse te Emmen is opnieuw gewonnen door Wim Meyles, de tweede keer op rij. Hij ontving het felbegeerde, goudkleurige been: de lightversetrofee. Op de tweede plaats eindigde Bart Adjudant. Derde werden, ex aequo, Robin Veen en Niels Blomberg. Ook werd ‘Lichtvoetig V’ gepresenteerd. Deze humoristische bundel bevat de beste inzendingen van 2021. U kunt hem hier bestellen.

Jazeker: het zevende jubileum van Ballustrada! "Een heilig getal en daarom kijken we in deze feestelijke uitgave voor het eerst eens echt terug. Niet volledig, we zijn geen engelen. Wel durven we het aan om het verleden in het hart van ons blad daadwerkelijk een plek te geven.
U krijgt fragmenten van een zeer prille Ballustrada (de eerste jaargang) voorgeschoteld. Hoe naïef en vol hoop waren we toen…"

En nieuw: Vuurland, terrein voor literatuur; broedplaats die ruimte biedt aan nieuwe literaire projecten van jonge auteurs.

Vanmiddag nog, tot 17.30 uur: Poëzievoordrachten bij de geëxposeerde werken bij het evenement Small Odysseys, a Collaborative Exhibition between international artists in het Albert Van Abbehuis, Eindhoven. Geen open podium, aanmelding verplicht.

Op 10 november gaan klimaatdichters Moya De Feyter en Saskia Stehouwer bij het African Studies Centre in Leiden in gesprek met de beroemde Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog over hoe poëzie woorden kan geven aan de schoonheid van de natuur maar ook aan diepe bezorgdheid over de toekomst van de aarde. Uitgangspunt is aandacht en zorg voor planeet én mens. Het gesprek zal worden afgewisseld met poëzievoordrachten. Ook het online publiek krijgt de gelegenheid om te reageren en vragen te stellen. Gratis bij te wonen, tijd 19.30-20.45 uur, hier de link.

Taalliefhebbers halen al sinds 2017 hun hart op tijdens Woordtalenten, hét grote proza- en poëzie-evenement van Midden-Groningen. Laagdrempelig voordragen uit eigen werk in de sfeervolle omgeving van Hotel Faber, verbindt schrijvers en dichters met een enthousiast publiek. De deelnemers vormen een mooie mix van jong en oud talent, amateurs en professionals. Passende muziek van zanger Krzysztof Groen omlijst de bijdragen. De presentatie is in handen van Eltje Doddema. Dichter Gerard Rozeboom is initiatiefnemer en organisator van Woordtalenten.

Zaterdag 13 november van 13.00-16.00 uur: Spleen evenement in het Einde van de Wereld, Amsterdam, georganiseerd en gepresenteerd door Kees Godefrooij en Gwendolyn Rammeloo. Spleen op het Einde, met voordrachten van Anne Schampaert, Paul Roelofsen, Adriaan Krabbendam en Hans F. Marijnissen.

Lezers en schrijvers uit Lingewaard opgelet! Op zaterdag 13 november van 13.00 - 14.00 uur start in samenwerking met boekhandel De Toren van Bemmel het Open Podium voor lezers, schrijvers en dichters in Bibliotheek Bemmel. Dit Open Podium vindt elke tweede zaterdag van de maand plaats, de ene maand in Bibliotheek Bemmel en de andere in boekhandel De Toren van Bemmel.

Borne doet Poëzie: donderdag 18 november 2021, 20:00-22:00 uur. Entree € 10,00. Zaal Sterrenstof.

De poëziewandeling over het gedenkpark in Enschede is geopend. De wandeling is ongeveer 2 kilometer lang. Het gedenkpark is een plek die voor veel mensen nog onbekend is. Langs de routes staan 15 gedichten van DIE dichters (Dichters in Enschede). De wandeling werd onthuld door burgemeester Onno van Veldhuizen. Naast de route werd ook het kunstwerk van Rinus Roelofs onthuld. Kijk hier naar een impressie van de opening. Meer informatie over het 50 jarig jubileum en de poëziewandeling lees je op deze pagina.

Zondagmiddag 21 november weer een dichtmiddag in Eijlders. Aanvang 15.00 uur, aanmelden hier.

Sinds 1 november is het Wintertuinfestival 2021 van start. Tot en met de festivalavond op zaterdag 27 november in poptempel Doornroosje verschijnen er wekelijks verdiepende interviews, publicaties, podcasts en meer op online literaire platform Notulen van het Onzichtbare. Ook zijn er diverse programma's waar de festivalbezoeker live bij aan kan sluiten, waaronder de opnames van de podcastreeks Radio Debuut, het Engelstalige en digitale symposium Conversations: The Future of Authorship, De A.L. Snijders Wandelleesclubs en de Close Reading Club. Het Wintertuinfestival wordt georganiseerd door De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Het is de moeite waard regelmatig op de site te kijken van het Poëziecentrum Nederland. Vanaf 30 oktober is er bijvoorbeeld een vitrinetentoonstelling over Bert Schierbeek. Op 27 november is er een open podium, gepresenteerd door Kyrke Otto. Opgave hier.

De mooiste gedichten van het 51e Poetry International Festival staan hier.

 

Readymades

Een lege fles Côtes du Ventoux, Domaine de la Reynarde 1988 met dit etiket (nummer 86 van de 144, gesigneerd door J. Bernlef, G. Brands en K. Schippers) wordt op internet aangeboden voor € 135. (Vier cijfers in één zin.)
De wijn is al in 1990 opgeslobberd bij de presentatie van het 90ste nummer van Barbarber: ‘Het Barbarberalfabet’. (Twee cijfers erbij.)
Dat stelletje flessen was op zich ook weer een aflevering van BBB: nummer 89 om precies te zijn. (Nog één.)
BBB was een befaamd tijdschrift dat vol stond met readymades: niet alleen gevonden teksten maar ook foto’s van gevonden voorwerpen. Het was het lijfblad van het drietal schavuitdichters die de readymade in Nederland introduceerden. Hun grote inspiratiebron was Dada, met name Marcel Duchamp, bekend van het fietswiel op de kruk en het urinoir in de museumzaal.
Het schijnt dat ze in het Letterkundig Museum nog een volle fles Côtes du Ventoux hebben. Alle uitgeschonken flessen bij de presentatie moesten van de dichters worden weggegooid. Dat zouden ze hebben geëist. De aanbieder van deze fles heeft er toch eentje losgepeuterd en wacht na meer dan dertig jaar op verzilvering.

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit Stil de tijd, Pleidooi voor een langzame toekomst, Joke J. Hermsen (De Arbeiderspers, 2010)

"Over een smal dijkje - water aan twee kanten, een sluisje ertussen - bereik ik 't Twiske. Meanderende waterlopen, meer water dan land, zegt de kaart, dus ik hoopte op quasi-ongerept oud-Hollands polderland."

Hans Steketee in Op zoek naar het oude laaglandNRC Het blad.
Ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten