LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (48)

7 jun, 2022
door Ronald Wijnia

 

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Een goed gedicht brengt voor mij iets teweeg. Het zet aan tot denken, het stemt vrolijk of het bezorgt een kort moment van ontroering. Dat kan soms met een paar woorden al het geval zijn. Je herkent er iets in wat aan de ene kant op jou van toepassing is, maar aan de andere kant iets universeels heeft. Het verwoordt iets wat je al wist, maar nog niet op die manier onder woorden kon brengen. Een ander heeft dat voor je gedaan, alsof deze persoon het speciaal voor jou geschreven heeft.

Daarnaast vind ik het fijn als een gedicht een bepaald ritme heeft. Dat de woorden je als het ware tegemoet zingen, omdat ze precies op de juiste plek staan en samen een ‘swingend’ geheel vormen. En dat er een soort twist in zit. Dat het je net even op het verkeerde been zet, doordat het gedicht een andere kant opgaat dan je oorspronkelijk had gedacht. Een gedicht hoeft voor mij niet per se te rijmen, maar als rijm goedgekozen is en niet al te voorspelbaar, dan gaat mijn voorkeur daar toch naar uit.

Maar het belangrijkste blijft voor mij dat het gedicht je raakt. Dat je het nogmaals wilt lezen. Dat je het wilt bewaren. Dat je na het lezen ervan net iets anders tegen de dingen aankijkt dan daarvoor. Dat maakt een gedicht voor mij een goed gedicht.

 

Ronald Wijnia publiceert gedichten op Instagram en Facebook onder de naam Taaltriggert en is medeorganisator van de AMAI Award.

foto (c) Alja Spaan, , maart 2013, bladzijde uit mijn moeders poesiealbum met mijn kladversje uit 1968

     Andere berichten

Die de lucht doet trillen

door Jan Loogman   Het is altijd tijd voor poëzie maar in de zomer is er ook de Tour de France en dat leidt af. Of zie ik dat...

Vijftigers: een vriendenkring

Vijftigers: een vriendenkring

door Jan van der Vegt     Langzamerhand raken ze gebiografeerd, de Vijftigers. De nieuwste aanwinst in de rij van hun...

Zondagsdichters

door Ko van Geemert   Bestaan ze nog, zondagsdichters? Ik heb er lange tijd niet meer over gehoord. Begin jaren zeventig van de...