LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 5 / 29 januari

29 jan, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Ongevraagd advies van Ester Naomi Perquin (Marc Bruynseraede)

Pernath verbreed, column van Stefan Polakiewietz

Recensie van de bundel De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie, samengesteld door Tsead Bruinja (Æde de Jong)

Vriendschap, een selectie vriendschapsgedichten

Recensie van de bundel Wiggelied van Margriet Westervaarder (Hettie Marzak)

‘Rafelrandjes aan mensen, die zijn pas interessant’, interview Hester Knibbe

Het verhaal in de poëzie - Bertus Aafjes, column Pieter Sierdsma


Deze week op de site van Meander

Het lukt me niet om de wereldproblemen buiten mijn gedichten te houden’, uit het interview met Paul Demets, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Aan het begin van de Poëzieweek 2023 maakt Stichting Zutphen Literair de twee juryleden bekend die de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs voor 2024 zullen toewijzen. Het zijn de dichters Tsead Bruinja en Sasja Janssen, die overigens beiden zelf, in respectievelijk 2012 en 2022, voor de prijs genomineerd waren.  De Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024 wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige poëziebundel die nieuw verschenen is of nog verschijnt tussen 1 november 2021 en 1 november 2023. Tot nu toe hebben verschillende uitgeverijen uit Nederland en Vlaanderen ruim 35 bundels ingestuurd.
De Ida Gerhardt Poëzieprijs werd eerder uitgereikt aan onder anderen Anne Vegter, Marieke Lucas Rijneveld, Menno Wigman en Alfred Schaffer.

Op 25 maart 2023 vindt voor de derde keer de uitreiking van de AMAI awards plaats. De AMAI is de jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandstalige gedicht, de beste Nederlandstalige quote, het beste Nederlandstalige spoken word en het favoriete account van een Nederlandstalige dichter/quoter op Instagram in 2022. De winnaars worden zowel door het publiek als door een vakjury gekozen.
De vakjury voor de gedichten en de quotes bestaat uit de volgende personen: Ingmar Heytze, Kluun, Maud Vanhauwaert, Christianne Scholtens, Derek Otte, Wouter van Heiningen, Nienke Schipper en Yke Schotanus.
De vakjury voor spoken word bestaat uit: Martje Wijers, Jesse Laport, Myron Hamming en Yke Schotanus.
Op 28 januari is de longlist gepubliceerd op de site. De longlist bestaat uit 75 gedichten, 50 quotes en 25 spoken words en is samengesteld door de vakjury. Het publiek kan tot en met 28 februari stemmen voor de publieksprijzen. De winnaars van zowel de publieksprijzen als de vakjuryprijzen worden bekendgemaakt op 25 maart 2022 tijdens de Avond van de AMAI in het Parktheater in Eindhoven, een avond met o.a. optredens van Ingmar Heytze, Tsead Bruinja, Maud Vanhauwaert en Lies & Saar.
AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram en is een initiatief van Stichting AMAI en het inspiratiecollectief @allemonden. De verkiezing is in het leven geroepen om de vele online dichters en quoters op Instagram onder de aandacht te brengen van een nog groter publiek en Instapoëzie in al haar facetten de erkenning te geven die het verdient. De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Palmslag uit Groningen en het Lira Fonds.

Yannick Dangre doet niet meer mee, maar Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse gaan door als stadsdichters van Antwerpen, zonder de bemoeienis van een censurerend stadsbestuur. De dichters zijn een crowdfundingsactie begonnen om het onafhankelijk stadsdichterschap mogelijk te maken. Je kunt ze hier steunen.

Elfie Tromp is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam.

In het februari nummer (nummer 6) van De veerman, Tijdschrift voor West- en Noord-Europese literatuur en kunst zijn gedichten opgenomen en vertaald in het Duits en Deens van oa Wouter van Heiningen, Monique Wilmer-Leegwater, Georg Trakl en Christina Guirlande. De vertalingen zijn van de hand van Romain John van de Maele. Alle nummers van De veerman kunnen online worden gelezen door bemiddeling van de Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek. Je kunt ze lezen door op deze Link te klikken.

Vandaag in de Stevenskerk en op 5 februari in Elst, vanaf 15.00 uur, gedichten op muziek door het Vrije Koor en sopraan Boukje van Gelder in Vredesvuur II.

 

Readymades

 

Lucht

Een inmiddels al lang overleden tante presenteerde haar Weesper moppen, (je mocht er één nemen), uit een zilver-oranje koektrommel met een foto van de net verloofde kroonprinses Juliana met haar Bernard. Zo’n blik, leeg dat wel, is op Marktplaats aan te schaffen tegen elk aannemelijk bod.

Ook is daar beschikbaar de beschuitbus met het portret van Wilhelmina in 1938 al veertig jaar koningin, niet alleen van Nederland, ook van Indië, in goede staat met een mooi patina en het onovertroffen rijm ‘Een hechte band bindt Indië en Nederland’.

In de winkel van het Koninklijk Paleis op De Dam is dit blikje lucht aan te schaffen. Koning Willem-Alexander heeft er eerst zijn tanden voor gepoetst en toen zijn frisse adem het blik in geblazen, gevolgd door de ook zeer aparte asem van de Amsterdamse burgemeester. De keizerlijke lucht in het blik is een mysterie van voor de monarchie.

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (11)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Æde de Jong kiest:
het hele gedicht “Scheppend kunstenaar” uit “Het zingend hart” van Reve.

Naarmate ik ouder word,
wordt wat ik schrijf,
hoewel fraaier verwoord,
steeds enkelvoudiger van inhoud:
Liefde (of geen liefde),
en ouder worden,
en dan de Dood.

Toelichting: dit gedicht is Reves compacte poëziepoëtica. Het beschrijft waar poëzie over moet gaan, en hoe - en dat nog schitterend ook.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten