LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 6 / 5 februari

5 feb, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Nanopaarden megasteden van Annemarie Estor (Douwe Wilts)

Recensie van de bundel Aokigahara / 青木ヶ原 van Gerard Scharn (Maurice Broere)

Interview met Paul Demets, 'Het lukt me niet om de wereldproblemen buiten mijn gedichten te houden', (Cora de Vos)

Recensie van de bloemlezing Achter mijn rug hobbelt haar stemmetje mee - De mooiste haiku’s over kinderen, samengesteld door Luc Barbé (Jeanine Hoedemakers)

Gedichten van Margreet Schouwenaar

Geestverruiming, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

'het is belangrijk om de bundel of de gedichten te ontvouwen, liefst heel nauwgezet.', uit het interview met Tom Veys, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Vanmiddag vanaf 15.00 uur in het Ramses Shaffy huis op het podium oa Hans Marijnissen en Rik Boekel.

In de kapel van het Hofje Armen de Poth te Amersfoort worden maandelijks meerdere poëtische activiteiten georganiseerd. Elke derde woensdag van de maand organiseren ze een (semi) open podium.
Ook is er elke eerste zaterdag van de maand een aflevering ‘Dichters in gesprek’. In principe is dit een besloten activiteit.
Acht dichters nemen elk twee nieuwe teksten mee, teksten in wording!
Deze worden door de groep in bespreking genomen aan de hand van de vraag die de dichter zelf heeft over zijn eigen werk... Inmiddels zijn ruim veertig dichters van binnen en buiten Amersfoort te gast geweest.
Tot slot is er nog een derde activiteit. M.i.v. deze maand zullen o.l.v. Jolies Heij vier kwalificatierondes Slam Poetry worden georganiseerd, gevolgd door een finale t.b.v. het Amersfoorts Slam Kampioenschap. De winnaar plaatst zich voor het NK Slam Poetry in Utrecht (georganiseerd door het ILFU)
Zo krijgt de Rochuskapel van Hofje Armen de Poth een beetje de status van een Poëziecentrum. U kunt daar ook aan bijdragen. Meer informatie hier.

Vanaf februari organiseert Luistergoud weer twee online poëziegroepen: op iedere 1e dinsdagavond en 3e donderdagochtend van de maand. Via de methode ‘close reading’, eigenlijk ‘slow reading’, wordt een gedicht eerst hardop voorgelezen. Dan kijken naar wat door de dichter wordt gezegd en uitgedrukt, vaak nog eens geaccentueerd door de gekozen vorm van het gedicht. Tenslotte wisselen we met elkaar uit wat de betekeniskracht van het gedicht is voor onszelf. Interesse? Meer informatie en aanmelden hier.

De expeditiesteeg de Gruitberg achter het Nijmeegse Koningsplein is veranderd in een inspirerende Poëzieplaats. Deze bijzondere plek, met op de muren negen citaten van stadsdichters, is zondag geopend door stadsdichteres Heidi Koren en
wethouder Noël Vergunst. Het is een ode aan de negen stadsdichters die Nijmegen sinds 2005 kent. Zij hebben allemaal een gedicht aangeleverd waarvan een citaat op een gevel is aangebracht.
Op stadsdichternijmegen.nl staat informatie over alle stadsdichters vanaf begin van het stadsdichterschap in 2005.

Enschede heeft een nieuwe stadsdichter: singer-songwriter Arthur Adam ten Cate volgt Dick Schlüter op, die het stadsdichterambt iets minder dan twee jaar bekleedde.

Maandag 6 februari om 20.00 uur Amsterdamse Poetry Slam Festina Lente.

Op 12 februari vervalt de deadline voor de Haiku Winterkukai 2023, een wedstrijd waarbij de deelnemers ook de jury zijn. Het thema is 'winter'.

Zondagmiddag 19 februari om 15.00 uur weer een dichtmiddag in Eijlders.

In juni dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat dichter en scheepsarts J.J. Slauerhoff debuteerde met zijn bundel Archipel. Uitgeverij HetMoet wil in het bijzonder aandacht besteden aan de honderdste verjaardag van de bundel. Samen met stichting Door de wind, stichting Feest der Poëzie, zeiltjalk De Vrijbuiter – en misschien wel met jou! Ze zoekt creatieve makers in alle disciplines, zowel beginnend als ervaren die 24 uur alleen willen doorbrengen tussen 17 april en 7 mei op een onbewoond eiland om nieuw werk te maken gebaseerd op een gedicht van Slauerhoff. Stuur je aanmelding uiterlijk 1 maart naar dit adres en introduceer jezelf.

 

Readymades

Galette

Als ik in de supermarkt een winkelwagentje tref met een afgewerkt  boodschappenlijstje is mijn dag goed. Heerlijk die handschriften met doorhalingen en persoonlijke spelling. Is het nou jogurt, yogert, yoghurd of jochert? Wat doet dat er toe? Dit is het echte schrijven. Hier heb je wat aan. Zilvervliesrijst, donker roggebrood, port (tien jaar oud), prei, rode paprika, kroepoek en komkommer. Daar kan geen kookboek tegen op. Niet vergeten, theezakjes, maandverband, lucifers en zegels. In welke dichtbundel vind je zulke huishoudelijke poëzie? Bij sommige lijstjes zou ik uitgenodigd willen worden. Courgettesoep met crème fraîche en munt en citroen. O, welke dichter maakt zoiets verrukkelijks voor mij klaar? En dan toe een galette met pruimen en rabarber. O lieve onbekende met dat culinaire handschrift, nodig mij uit!

© Jos van Hest

Waarom deze regels? (12)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Sander de Vaan kiest:

"Sommigen voelen de regen, anderen worden gewoon nat" - Bob Marley

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten