LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 11 / 12 maart

12 mrt, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Blauwe hanen van Elmar Kuiper (Tom Veys)

Gedichten Geert Jan Beeckman

Recensie van de uitgave Voor mij alleen van Johanna Pas, Lies Colman en Koen Broos (Maurice Broere)

‘De weg naar het gevoel vind je alleen spelenderwijs’, interview met Taco van Peijpe (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Serveersuggesties van Wouter Godijn (Ivan Sacharov)

Gedichten van Karel Wasch

Anders gebekte burencolumn van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

'Hij grijnsde, ik gruwelde', uit het interview met Fleur Borgonje, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Woensdag 15 maart start de kaartverkoop (met early birdtickets met 25% korting) voor het 53ste Poetry International festival 2023 dat van 9 t/m 11 juni in LantarenVenster plaatsvindt. Er komen mooie dichters onder wie Claudia Rankine, Ada Limón, Kei Miller, Paul Tran, Ruth Lasters, Simone Atangana Bekono en Ingmar Heytze. Binnenkort op onze site meer aandacht hier voor.

Zondag 26 maart verwoorden Alkmaarse dichters van de Dichterskring en het Dichtersgilde 'ik ben alles', aanvang 14.00 uur, Bibliotheek Kennemerwaard.

Ook die middag Hester van Hasselt in gesprek met Eva Gerlach. Stichting Man in de Maan, Eindhoven, United-C. Aanvang 15.00 uur, aanmelding hier.
Hester van Hasselt interviewt kunstenaars en inspirerende denkers. Samen met fotografe Bianca Sistermans maakte zij het boek Een mogelijk begin van veel | 29 dichters aan het werk [2021, Uitgeverij Querido]. Het laatste interview in dat boek is met Eva Gerlach, onder de titel ‘Een naakte vorm van denken’.

Ruth Lasters, de eerste opgestapte Antwerpse stadsdichter, krijgt de Arkprijs van het Vrije Woord voor haar "kritische houding over de behandeling van het beroepsonderwijs en haar verzet tegen de beknotting van de vrije meningsuiting". De Arkprijs wordt voor de 73e keer uitgereikt en ging vorig jaar naar Peter Verhelst.

Op de shortlist van de Libris Literatuurprijs staan vijf witte mannen, slechts een enkele vrouw die al voor alle prijzen genomineerd is en een non fictie boek dat helemaal niet voor de romanprijs genomineerd had mogen worden, aldus Joke Hermsen in de sociale media. Een terecht protest.

In Alkmaar is de Stichting Eenzame Uitvaart opgericht. Het initiatief kwam al in 2011 van Margreet Schouwenaar, de toenmalige stadsdichter. Samen met het Dichtersgilde verzorgde zij lange tijd de eenzame uitvaarten. Vanaf 2017 lag het stil, december 2022 werd besloten het werk te hervatten in een Stichting Eenzame Uitvaart met de dichters Jan Loogman, Joris Miedema, Margreet Schouwenaar, Alja Spaan en medewerking van de huidige stadsdichter, Maria Barnas.

 

Readymades

 

Meerdere mee eters

Te laat! Waarom ben ik altijd te laat? Ik lees in de krant een zinderende bespreking over een traumatisch komedie van een Frans gezelschap in de Stadsschouwburg, maar ze zijn al weer vertrokken naar Frankrijk. Ik krijg ruim op tijd bericht over Vermeer in het Rijks, maar de kaartjes met tijdslot zijn tot en met de einddatum vergeven. En nu dit! Ik heb meerdere mee eters genoeg en ook puistjes op een moeilijke plek waar ik zelf niet bij kan. Ik had graag iemand op de Haagse Hogeschool willen helpen, zeker als mijn reiskosten worden vergoedt. Maar het is al maart en het moest op vrijdag 27/1 om 12:30. Nu moet ik zelf weer gaan knijpen en uitdrukken. Overkomt mij nou weer.

© tekst Jos van Hest
© foto Monica Boschman via Durf te vragen Gouda

 

Waarom deze regels? (17)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Cora de Vos:

For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils. 

William Wordsworth

Prachtig vond ik ze (en vind ik ze nog steeds), de narcissen van William Wordsworth in I wandered lonely as a cloud. Geschreven in een tijd toen narcissen nog geurden en zonder gif werden gekweekt. Hyperromantisch, bijna op het dweepzieke af, maar toch spreken deze regels me nog altijd aan. Misschien was Wordsworth, met zijn intense beleving van de natuur in het Lake District, een klimaatdichter avant la lettre, who knows.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten