LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 25 / 18 juni

18 jun, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel het oog dat vangt van Saskia van Leendert en Ineke van Middelkoop (Kamiel Choi)

Zonlicht, drie gedichten

Recensie van de bundel is daar iemand van Micha Hamel (Douwe Wilts)

'van rijmelaar tot waterdichter'. Interview met Niels Blomberg (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel Kortjakje van Wim Meyles (Inge Boulonois)

Klassieker 272, een bespreking van het gedicht Bij de prelude opus 32 nr.13 - Sergei Rachmaninov van Anneke Brassinga (Joost Dancet)

De Naumachie, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

'ik blijf een zwak houden voor elitaire en gesloten poëzie', uit het interview met Gerard Scharn, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Alara Adilow wint met Mythen en stoplichten de C. Buddingh'prijs 2023.

Van 22 tot en met 25 juni zijn er weer Schoorlse Kunsten in Schoorl, de prikkelende kunstmanifestatie die ook literatuur en poëzie omvat. Zo leest Elly Stolwijk op vrijdag 23 juni vanaf 12.00-17.00 uur scenes uit het leven van een dwangarbeider, komt Frank Stolwijk met teksten bij muziek van Michel Duijvis en Cees Rood, zijn Sylvia Hubers en Nelleke Scharroo autists in action en is er een programma rond de nieuwe dichtbundel van Jabik Veenbaas met composities en piano van Corinne Moerbeek.

Op 6 juli een vaartocht Poëzie met Renée Luth door het Groninger Landschap, Kropswolde, 20.30 uur.

Dichters van de Prinsentuin 2023 (7, 8 en 9 juli) heeft zich laten inspireren door Rosey Pool (1905-1971). Het werk van deze eigenzinnige Nederlandse schrijfster, dichteres, verzetsstrijdster en burgerrechtenactiviste zetten we voort met een divers programma dat in het teken staat van de na-oorlogse Afrikaans-Ameriaaknse pöezie. De komende dichter des Vaderlands, Babs Gons, werkte met ons samen. Op de openingsavond oa dichters Hannah van Binsbergen, Emma Acke en Pelumi Adejumo. Kijk voor meer hier.

De enige echte dichtersmarathon op zondag 16 juli bij Eijlders vanaf 10.00 uur tot in de late uren.

Voor de zevende keer wordt de literaire wandeling door Groet geprolongeerd als vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado Zomerpodium 2023. De literaire wandeling door Groet wordt gehouden op zondagen 23 en 30 juli, 6 en 13 augustus onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve. De wandeling begint om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. Deelname kost € 20 per persoon maar is eigenlijk gratis, want iedere deelnemer mag een keuze maken uit een boek van 20 euro in de Hier…-serie. Aanmelden kan hier.

Meander heeft een zomerstop van 24 juli tot en met 13 augustus 2023.


Readymades 

Vragen

Gevonden in een kringloopwinkel: een schrift uit 1930 met vragen die er voor een dichter toedoen. Op de eerste bladzijde met het mysterieuze nummer 458 dit ritmisch vers in spreektaal. Lees het hardop! De regels met ogenschijnlijk oppervlakkige vragen over een stoel, een tafel, een pen hebben de kracht om je een fundamentele diepte in te trekken. De nonchalante waarnemer (of je nou dichter of lezer bent – wat is het verschil?) wordt bij nader inzien gedwongen om zich diepgaand met zijn omgeving en zijn eigen existentie te verhouden. De paar regels die een mogelijk antwoord geven, zijn onderstreept, maar die antwoorden worden onmiddellijk verdacht en weer omgezet in vragen. En dan tweemaal met uitroepteken de korte regels ‘Zeer goed!’, die functioneren als een tijdelijk oppeppertje. Uiteindelijk blijft de dichter en de lezer zitten met wezenlijke vragen rondom het bestaan. Waar is de lamp die mij licht geeft? Waar is de tafel waaraan ik kan zitten om tot mijn diepe zelf te komen?

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(31)

In onze serie Waarom deze regels? Dichter Bernard Lichtaard kiest:

Ik heb menigmaal die stem gehoord terwijl ik sliep
en, wat meer verwonderlijk is, ik begreep min of meer
zijn bevel of roep in een bovenaardse taal:

het is dadelijk dag
weer dag
doe wat je kunt.

© Czesław Miłosz

De laatste twee strofes van het gedicht Over engelen
uit de bundel Gedichten,
in de vertaling van Gerard Rasch, Atlas, 2003

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten