LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 28 / 9 juli

9 jul, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Op falende furiën, mieren en ander leven van Odile Schmidt (Peter Vermaat)

Zonlicht IV, gedichten 

Bespreking van de biografie Paul Van Ostaijen/ De dichter die de wereld wilde veranderen door Matthijs de Ridder (Marc Bruynseraede)

‘Poëzie is de trap naar het diepst van je ziel’. Interview met Els de Groen (Cora de Vos)

Recensie van de bundel Autocue voor lockdown van Bart Stouten (Tom Veys)

Gedichten van Annemarie Estor

Glorieuze verliezers, column van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

‘Er is meer tussen hemel en aarde, Horatio', uit het interview met Johan Reijmerink, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwe medewerkers

Wij verwelkomen Britt Corporaal die als recensent bij ons aan de slag gaat.
Zij is bijna afgestudeerd in Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is actief in de studentenvereniging en van plan om haar master te behalen. Wij wensen haar veel lees- en schrijfplezier toe!

Nieuwsflits

In Alkmaar is de Victoriefonds-oeuvreprijs toegekend aan dichter Hans Tentije. Sinds zijn debuut bouwde de in Alkmaar wonende Tentije aan een uniek (poëtisch) oeuvre. Het is niet alleen omvangrijk - het omvat meer dan twintig bundels - het is daarnaast van een grote consistentie en een constante kwaliteit.

13, 14 en 15 juli presenteert Fields of Wonder ism het van Rijnfestival een magische zomervoorstelling in Park de Houtkamp, het groene hart van Leiderdorp, vol onverwachte ontmoetingen tussen theater en poëzie. Aanmelden hier.

Vanaf 3 augustus open podium in de kapel van het Valkhofpark met oa. Monica Boschman en Joep Stapel. Elke eerste donderdag van de maand vanaf 20.00 uur. Aanmelden hier.

Geniet nog een keer van het fantastische 53ste Poetry International Festival in 100 tellen met de flitsende aftermovie gemaakt door Elyssio Ramos! Nu al zin in het Poetry International Festival 2024 op 7, 8 en 9 juni? Koop dan nu meteen je passe partout met 50% korting! Let op: deze korting is eenmalig en geldt tot 10 juli a.s.!

Readymades 

Het weer in uzelf

Dit ingelijste gedicht, geschreven in een treffend handschrift, werd gevonden op de markt bij de Vietnamese loempiakraam. De jury van De Grote Poëzieprijs zou er het volgende over kunnen zeggen:

“De anonieme dichter vermengt goede raad en weerbericht tot een zeer geslaagde hap, rijk van smaak, warm, hartig en vettig tegelijk. Het vers begint met het weer buiten, slaat al vlug om naar het weer binnen en het eindigt met de geboorte van een nieuwe mens, een magiër, die speelt met en knipoogt naar de bestaande poëzie én er een eigen inbreng in heeft. De dichter ent zich op een oude zegswijze en uit die enten schieten nieuwe, frisse scheuten. De manier waarop de dichter lichaam en trek in een loempia er laat zijn en tegelijkertijd totaal niet, is door het hele vers voelbaar. We zien een dichter die zich uitstrekt in de taal. Dit gedicht is een verbluffend geheel waarin alles blijft hangen, van de eerste tot en met de laatste regel.”

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(34)

In onze serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Willem Tjebbe Oostenbrink kiest:

Imagination was given to man to compensate him for what he is not; a sense of humor to console him for what he is.

Verbeelding werd de mens gegeven om hem te compenseren voor wat hij niet is; gevoel voor humor om hem te troosten voor wat hij is.

Francis Bacon (1561-1626)

De spreuk bevat wonderlijk ontroerende, bittere en troostrijke woorden. Francis Bacon was een Engelse filosoof, staatsman, jurist, auteur en wetenschapper.

Mooie poëzie weet deze twee ingrediënten van verbeeldingskracht en humor te incorporeren.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten