LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

De verzen van Spinvis

14 okt, 2023
door Tom Veys

Misschien waag ik me op glad ijs wanneer ik naar voor schuif dat muziek veel poëzie kan herbergen. Ik zal geen geschiedenisles beginnen met all-time classics. Liedjesteksten worden soms hardop meegezongen, ze worden muzikaal omgeven en ze vragen vaak om rijm. Poëzie gaat hand in hand met ritme en melodie.

Daarom schrijf ik een ode aan Spinvis, een ode aan de beeldrijke kleinkunstgroep rond Erik de Jong. In 2023 verscheen het nieuwste album Be-bop-a-lula’; de titel lijkt al even kleurrijk als de cd-hoes. Op de hoes staat in een klein lettertype een tekstballon te lezen: ‘als je maanlicht braakt’, een fragment uit het lied Paradijs. Fleurig Vincent van Goghgeel siert verder de hoes.

De teksten van de liedjes kan je volledig terugvinden in het boekje bij de cd. De teksten zijn handgeschreven, verzen worden onderlijnd. De eerste titel van het album, Tingeltangelhersenpan, spreekt tot de verbeelding; hier is een sensitieve artiest aan het woord. Net zoals in Smalfilm of Kom terug kruipt de zanger in het hoofd van iemand anders: ‘ik ben een klusjesman zit in de tram op een blauwe planeet’.  Ergens anders staat ‘hou je goed want slap is het koord’. De interpunctie ontbreekt in de lyrics, de zanger reciteert frasen, interessante gedachten.

Ik citeer enkele poëtische fragmenten uit Lente ‘22, een stadslied dat het volgende vermeldt: ‘spiegel spiegel aan de wand ik zag ons aan de overkant in de ruiten van de stad’, een referentie aan een sprookje. Het lied eindigt met ‘het is lente voor iedereen’.

De poëzie in de liedjesteksten zit vaak in de linken, dat heb ik door terwijl ik luister. Ik geef een voorbeeld uit het beeldschone Icarus. In dit lied speelt de zanger met heldere metaforen voor de zon: ‘een lachende gasballon’ of een ‘supernova kroonjuweel’. Nieuwe samenstellingen kondigen zich aan als ‘eenzaamzon’ of ‘heimweezon’.

De verzen in een lied zijn misschien toegankelijker dan de verzen op papier. De suggestie blijft echter groot, zeker in combinatie met de prachtige muziek, de stemmen of het geluid. In die zin overlappen liedjesteksten en slam poetry elkaar. Spinvis is zeker een minnestreel, een zanger met een dichtersziel, een maker zoals de oorspronkelijke betekenis van poëzie het aangeeft.

     Andere berichten

Twee leraren

door Jan Loogman   Op de middelbare school had ik in de eerste jaren moeite met Duits. De proefwerken bestonden uit lange rijtjes...

Dichten & Drinken

door Ko van Geemert   foto © Pixabay   ‘De hedendaagse literatuur is in alcohol gedrenkt.’ Zo luidt de openingszin van het boek...

Een dag om te plukken

door Jan van der Vegt   Toen ik in januari de nieuwjaarswensen opruimde, realiseerde ik me dat 2024 een schrikkeljaar was: dan moet...