LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 50 / 31 december

31 dec, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het vriendenloket en Het handboek van Londersele van Roel Richelieu Van Londersele (Hettie Marzak)

‘Ik word gedreven tot schrijven omdat gewoonweg leven niet volstaat.’ Interview met Johan Clarysse. (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Om honing gaat het niet van Marc Reugebrink (Marc Bruynseraede)

Terug te vinden: een verloren dichter, column van Jan van der Vegt

 


Deze week op de site van Meander

‘Rijm en metrum leveren vondsten op die bij de keuze voor het vrije vers verborgen zouden blijven.’ Het interview met Jean Pierre Rawie, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

-

Nieuwsflits
-

Woensdag 3 januari 20.55-23.55 uur Poetsclub Rotterdam, niet langer in café Ari maar in Tiki’s Bar. Presentatie: Renato Miguel en Jeroen Naaktgeboren.

Zondag 21 januari om 10.00 uur Waar Poëzie Muziek Ontmoet in bibliotheek Zingem (Kruisem) met oa Hervé Claeys en Bald &Beautiful ft. Vee Daniëls. In het kader van de poëzieweek en de jaarlijks door het Davidsfonds georganiseerde 'Toast Literair'. Meer informatie hier.

Volgens de Volkskrant wordt Alara Adilow het literaire talent van het volgende jaar. Zij won afgelopen jaar de C. Buddingh’-prijs voor de dichtbundel Mythen en stoplichten uit 2022.

-
Readymades

Nieuwjaarsgedichten

Nieuwjaarswensen op rijm – waar kom je ze nog tegen, behalve op kaarten van een eeuw geleden?

Een oude tante vertelde me dat ze op de lagere school op mooi papier in haar netste handschrift een nieuwjaarsgedicht moest overschrijven. ‘Ik wens u lieve ouders / Veel zegen en geluk / Dat u bevrijd mag blijven / Van ziekte, zorg en druk.’ Ze herinnerde zich ook nog een volgend couplet: ‘Wat zal dit jaar gebeuren? / Wat is daarin ons lot? / Het ligt voor ons verborgen / Alleen bekend bij God.’ Aan de randen van het papier had ze, naar voorbeeld, dennentakken en kerstklokken getekend. Op nieuwjaarsdag zei ze het versje op voor haar ontroerde ouders, overhandigde hen het document en kreeg als beloning een rijksdaalder.

Zelf kreeg ze van haar achterkleinkind een moderner versje te horen en te lezen: ‘Ik wens je al wat wenselijk is / een bochel die ordentelijk is / twee benen als een ooievaar / dat wens ik je voor het nieuwe jaar / een kop met rooie luizen / om een jaar lang wat te pluizen.’ Goed voor een briefje van vijf euro.

© Jos van Hest
-

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen.
Alja Spaan vond in Motel Songs van Auke Hulst (Ambo/Anthos, 2017) het volgende fragment:

plus de zin 'We hadden een paar lange, meanderende telefoongesprekken over van
alles en nog wat gevoerd, en na elk van die gesprekken was ik volkomen leeg en tegelijk intens gelukkig.'

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten