LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 14 / 31 maart

31 mrt, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Uit de schaduw naar het andere licht van Niels Landstra (Peter Vermaat)

Recensie van de bundel dagtekening van liefdesvormen van Rozalie Hirs (Hans Puper)

De lezer is ook maker’. Interview Rozalie Hirs (Cora de Vos)

Het commentaar van Dirk Mout (Janine Jongsma)

Gedichten Jacobus Bos

Een dag om te plukken, column van Jan van der Vegt

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Helaas is het zo dat poëzie alleen gelezen wordt door poëzieliefhebbers.’ Een medewerkersgesprek met Gerard Scharn, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Schrijver en dichter Theo Olthuis (1941) is 27 maart overleden in zijn woonplaats Bergen. Olthuis schreef gedichten en toneel voor kinderen en volwassenen. Daarnaast schreef hij liedjes en scènes voor televisie (ondermeer voor Sesamstraat, Klokhuis en Koekeloere). Verder liedteksten voor Herman van Veen, Stef Bos, de muziektheatergroep Samba Salad en Kranenburgh Vocaal Ensemble en vele anderen. Tot zijn overlijden was hij als dramadocent werkzaam in Bergen.

Op vrijdag 5 april a.s. om 14.30 uur wordt de nieuwe poëziewandelroute 'Dichters in Aardenburg' feestelijk geopend in Museum Cultuurforum Aardenburg, Sint-Bavostraat 3. Na een korte introductie met enkele voordrachten volgt een wandeling langs een deel van het tracé, waarbij een wethouder van de gemeente Sluis de route officieel zal onthullen. Na afloop is er voor liefhebbers de gelegenheid om even na te praten met een hapje en een drankje in Casa Portiera, Weststraat 3.

Feest der Poëzie komt met haar futuristische/dadaïstische revue O grote moderne geluiden terug; voor het eerst in vier jaar is deze voorstelling weer op de planken en wel bij de Roode Bioscoop te Amsterdam op 11 april.

Zaterdag 13 april 19.30-21.45 uur Poëtische Ontmoetingen 'op het eerste gezicht' in New Metropolis, Burg.Rendorpstraat 1, Amsterdam. Aanmelden hier.

Woensdag 24 april Poëzie ontmoet symfonie, een avond met Babs Gons en Elten Kiene, De Oosterpoort in Groningen, 20.15 uur.

De genomineerde dichtbundels bekendgemaakt voor de Gouden Poëziemedaille, voor de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel, zijn Zo voelt dat, Bette Westera (Gottmer), Kapitein in hangmat, Kasper Peters (Loopvis), Gelukkig en blij, Edward van de Vendel (Querido), Dat boek met die bananen, Erik van Os (Gottmer) en Ik denk dat ik ontvoerd ben, Pim Lammers (Querido).

#21 van MUGzine is uit met oa bijdragen van Sholeh Rezazadeh,Frans Terken en Bauke Vermaas. MUGzine is een schrift vol poëtische vluggertjes. Voor mensen die wakker  liggen van onzichtbare olifanten die door de kamer stampen. Voor wie poëzie wil horen in het zoeken van een mug.

-
Readymades

Vroolijk Paaschfeest

Paaskuiken aan parachute landt in bloesemboomgaard
Meisje met bloemenhoed naast een witte paashaas
Drie kabouters en drie hazen beschilderen een paasei
Vrolijke paaskuikens in een oude jeep wuiven naar de haas
Verklede paashaas speelt trompet voor een nog dicht paasei
Paaskuikentje met sneeuwklokje in snaveltje
Rij paashazen met een ei als buik dansen de cancan
Paashaas geeft les aan klas kuikens
Twee hazen dragen op een brancard een enorm ei
Paasontbijt met vaderhaan, moederkip en vier kuikens
Gebloemd boerenjongetje torst mand met paaseieren
Paaskip met hoed en jurk poseert boven drie eieren
Meisje versiert paasei met slingers van rozen
Kip op klompen achter wandelwagen vol kuikens

© Jos van Hest

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. In een beschrijving online van de film 'Blackbird Blackbird Blackberry' vond Alja Spaan: 'Met veel charme en schilderachtig camerawerk meandert dit internationaal geprezen portret van een eigenwijze vrouw tussen het plezier van seksuele ontdekking en de bevrijdende zelfstandigheid van alleen zijn.'

Tom Willems vond in het boek Bob Dylans High Water (for Charley Patton), Jochen Markhorst, het volgende:

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten